NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKét év, kétszáz mérgezés, 19 gyermekhalál

2012.12.05

A visszafordíthatatlan vesekárosodás kialakulásához már néhány deciliter elfogyasztása is elegendő lehet.


Az elmúlt két évben összesen 183 mérgezéses eset történt amiatt, hogy valaki fagyálló illetve etilén-glikol tartalmú folyadékot ivott. Az esetek közel fele baleset volt, vagyis az érintettek nem tudták, hogy mi volt abban az üvegben, amibe beleittak. A véletlen mérgezés elszenvedője tizenkilenc alkalommal volt 14 éven aluli gyermek. Etilén-glikolt fagyálló folyadékok és egyes téli szélvédőmosó termékek is tartalmazhatnak. A vegyi anyag súlyos egészségkárosodást is okozhat, az elmúlt két évben 11 ilyen mérgezés végződött halállal - hívta fel a figyelmet a jelenségre az ÁNTSZ facebook oldalán.

Az etilén-glikol alapvetően színtelen, édeskés ízű folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete! Súlyos mérgezéshez, visszafordíthatatlan vesekárosodás kialakulásához már néhány deciliter elfogyasztása is elegendő lehet.

Javasoljuk, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését bízzuk szakemberre! Lehetőleg ne tartsunk otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket. Ha mégis, vegyük komolyan a veszélyes besorolású termékeken olvasható „Gyermekek kezébe nem kerülhet” figyelmeztető mondatot! Az etilén-glikol tartalmú fagyálló termékeket a földön, a talajszint közelében, könnyen hozzáférhető helyen ne tároljuk! Élelmiszerek közelében soha ne tartsuk, törekedjünk a zárható tároló biztosítására.

Ha valaki nem használja fel a fagyállót, ablakmosót teljes egészében, akkor se öntse át a megmaradt folyadékot másik, kisebb üvegbe. Ha mégis, akkor azt feltétlenül címkézze fel jól látható módon. A megfelelően lezárt üveget mindenképpen olyan helyre tegye, ahol gyermek nem érheti el - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Forrás: ÁNTSZ

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care