NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKézikönyv cukorbetegeknek a szakma ajánlásával

2013.07.16

Külön fejezet szól a vesebetegségek megelőzéséről, a tennivalókról.


Orvosok és dietetikusok szakmai konszenzusával, átfogó kiadványt jelentetett meg a Magyar Diabetes Társaság a cukorbetegségről és annak kezeléséről. A Teljes élet cukorbetegen című oktatóanyag az életmódváltásban segíti a cukorbetegeket. Az oktatóanyagban szakmailag hiteles, a WHO előírásaival és irányelveivel összhangban lévő tanácsokat találunk az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra vonatkozóan. A 80 oldalas kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető ingyen a Magyar Diabetes Társaság honlapjáról (www.diabet.hu).

A Teljes élet cukorbetegen egységes keretbe foglalja a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: szól a diabéteszről általában, a gyermekkori cukorbetegségről, a helyes diétáról, a vércukorszint önellenőrzéséről, a tablettás kezelésről és inzulin terápiáról, a cukorbetegség szövődményeinek (szív és érrendszeri megbetegedések, vesebetegség) megelőzéséről, a szájápolásról. Az egyes fejezeteket az adott szakterületen jártas szakemberek írták, a szövegek a szakma konszenzusát tükrözik.

Dr. Hidvégi Tibor, a Társaság főtitkára a bemutató sajtótájékoztatón elmondta: „A kiadványban azt az életmódot mutatjuk be, amely mellett a cukorbetegség kezelhető. A gyógyszeres kezelés, az inzulinterápia ugyanis csak akkor lehet sikeres, ha a beteg változtat korábbi életmódján. A cukorbetegek számos kérdésre keresik a válaszokat, például arra: képes leszek-e az inzulin beadására, hogyan működnek az injekció beadását segítő eszközök, hogyan kell az inzulin dózist megállapítani, hogyan kell átalakítanom az étrendemet? A kiadvány mindezekre a kérdésekre az orvosszakma és a dietetikusok egységes álláspontját tükröző válaszokat ad.”

Ma Magyarországon mintegy 800 ezer cukorbeteg él, számuk az elkövetkező években várhatóan emelkedni fog. Cukorbetegség esetén a korai halálozás, az egészségben eltöltött életévek számának jelentős csökkenése 8-10 évvel rövidíti meg a várható élettartamot. Megelőzéssel, a betegség kialakulását követően helyes táplálkozással, egészséges életmóddal a negatív következmények enyhíthetők.

A Teljes élet cukorbetegen kiadványt itt találja

A vesebetegség megelőzéséről szóló fejezet

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care