NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKizárnák a szervek adományozásból a családot

2015.04.15

Egyre komolyabb társadalmi vitát kavar egy törvénymódosítási javaslat Franciaországban.


Franciaországban egyre komolyabb társadalmi vitát kavar az a törvénymódosítási javaslat, melyet két szocialista képviselő terjesztett be, és amellyel gyakorlatilag automatikussá akarják tenni az elhunyt személyek szerveinek a felhasználását, ráadásul oly módon, hogy a döntési folyamatból a hozzátartozókat tulajdonképpen kizárnák - adta hírül az InfoRádió.

Egy 1976-ban elfogadott törvény szerint Franciaországban elvileg minden elhunyt személyt potenciális szervdonornak tekintenek, hacsak még életében nem regisztráltatta magát abban az országos nyilvántartásban, amely a szervadományozást megtagadók nevét tartalmazza.

Ez a lista és az arra való feliratkozás módja azonban a mai napig kevéssé ismert a franciák körében, ezért egy 1994-ben elfogadott törvény kimondja, hogy amennyiben az elhunyt akarata nem ismert, úgy a szervek esetleges felhasználását illetően az orvosoknak a hozzátartozókat kell megkérdezniük, illetve tőlük kell arra engedélyt kérniük.

A jelenlegi statisztikák azt mutatják, hogy az elhunytak hozzátartozói az esetek 34 százalékában megtagadják szeretteik szerveinek felhasználását, miközben a közvélemény-kutatások szerint a franciák 80 százaléka úgy nyilatkozik, hogy halálát követően kész lenne eladományozni azokat.

A tervezetről kedden hoz végleges döntést a parlament, de a szervadományozással foglalkozó orvosok és ápolók máris tiltakoznak e szerintük brutális, a gyógyító személyzet erkölcsi értékeit megkérdőjelező módosítás ellen. További részletek a teljes cikkben

Forrás: InfoRádió
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care