NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban



Kockázatos lehet az egyik prosztatakezelés

2013.07.19

Az androgénmegvonó terápián áteső férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki veseproblémák.


A férfi hormont megvonó úgynevezett androgén deprivációs terápia csökkenti a halálozás kockázatát az előrehaladott állapotban lévő, agresszív prosztatarákkal küzdő férfiak esetében. A kutatók szerint azonban a kezelést egyre gyakrabban használják a kevésbé előrehaladott állapotú pácienseknél is - az esetleges kiújulás megelőzése érdekében -, ám esetükben a jótékony hatás kevésbé egyértelmű és a kockázati mutatók jóval nyugtalanítóbbak. A vizsgálat során Laurent Azoulay, a montreali McGill Egyetem munkatársa és kollégái 10 250 olyan férfi adatait elemezték, akinél prosztatarákot diagnosztizáltak 1997 és 2008 között. Az adatok Nagy-Britanniából származtak. Az alanyokat átlagosan valamivel több mint négy évig követték figyelemmel a betegség megállapítása után - számolt be róla az MTI.

Ezen férfiak valamivel több mint felét kezelték androgén deprivációs terápiával. A vizsgált idő alatt 232 résztvevőnél alakult ki akut veseelégtelenség, amely a veseműködés gyors romlását jelenti. A kutatók összevetették ezeknek a résztvevőknek az adatait a kutatásban részt vevő 2721 társukéval, akik azonos korúak voltak, ám nem küzdöttek veseproblémával.

A szakemberek arra jutottak, hogy - figyelembe véve az alanyok egészségi állapotát és gyógyszerezését - a hormonmegvonó terápiában részesülő férfiaknál két-háromszor nagyobb volt a valószínűsége a veseleállásnak. A Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmány szerint az androgén deprivációs kezelés régen nem volt összefüggésben a veseelégtelenség magasabb kockázatával.

Azoulay szerint lehetséges, hogy a terápiában részesülő férfiak tesztoszteron és ösztrogén szintjében bekövetkező változások hatással vannak a vese egészségére és regenerálódási képességére. A szakember szerint ha az eredményeket más vizsgálatokkal is sikerül alátámasztani, akkor az orvosoknak a jövőben ajánlott lesz ellenőrizniük pácienseik veseműködését mielőtt androgén deprivációs terápiát írnak elő számukra.

A szakember hangsúlyozta: a tanulmány arra figyelmeztet, hogy érdemes lenne körültekintőbben előírni androgén deprivációs terápiát azon páciensek számára, akiknek esetében nem egyértelműen indokolt a kezelés.

Forrás: MTI




Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care