NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKözegészségügyi tudnivalók árvíz esetére

2013.06.05

Teljes a készültség a mentőknél, felmérték a betegszállítási, illetve kórházi beteg-elhelyezési kapacitásokat is.


A várható rendkívüli dunai árhullám, az esetleges kitelepítések, illetve az elhúzódó védekezés közegészségügyi szempontból is kihívást jelentenek. Az érintett megyék tisztifőorvosai részt vesznek a helyi védelmi bizottságok munkájában, emellett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai támogatást nyújt az ilyenkor szükséges intézkedések meghozatalához. Megfelelő felkészüléssel az állampolgárok is sokat tehetnek saját maguk és környezetük egészségének megóvásáért - tudatta közleményében az ÁNTSZ.

Az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) Magyarországon és a hazánkkal szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Azonban az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és rágcsálók irtására. A szúnyogok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint pl. a tularémia és a leptospirózis.

Árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt.

Csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszunk. A meleg ételeket lehetőség szerint forraljuk át – hőkezeléssel a kórokozók jelentős része elpusztítható. A zöldségféléket fogyasztás előtt ivóvíz minőségű vízzel alaposan mossuk át, hámozzuk meg. Az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjunk, az ásott kutakból inni tilos. Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni.

Hasmenéses panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Az esetleges kitelepítésre felkészülve a veszélyeztetett lakosoknak célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. A váltóruházat és a tisztálkodási szerek mellett nem szabad megfeledkezni az állandóan szedett gyógyszerekről, a csecsemőknek tápszerről, ruházatról, pelenkáról. Ez a csomag szükség esetén azonnal magunkkal vihető.

Hogyan gondoskodjunk a gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről árvízveszély esetén?
Dr. Cseh Ildikó országos tisztifőgyógyszerész felhívja az érintett lakosság figyelmét, hogy árvíz, belvíz veszély esetén fokozottan ügyeljenek az alábbiakra:
• az állandóan, rendszeresen szedett gyógyszerek mindig legyenek kézközelben, abban a táskában, amit veszély esetén is maguknál tartanak, kiemelt figyelemmel a vérnyomáscsökkentőre, az asztma elleni, pszichiátriai betegségekben szedett gyógyszerekre, a cukorbetegség és a szívbetegség gyógyszereire, a véralvadásgátlókra
• készítsék időben össze a gyermekek gyógyszereit, több gyermek esetén gondosan elkülönítve, vigyázva, hogy ne keveredjenek össze (pl. láz és fájdalomcsillapító, köhögéscsökkentő, hasmenés elleni gyógyszer, babakenőcs, babaápolási cikkek, sebfertőtlenítő)
• csecsemők, kisgyermekek részére folyamatosan biztosított legyen a gyógy-tápszer, a speciális tápszer (pl. cukormentes, lisztérzékenységre rendelt); emellett ne feledkezzenek meg a kisgyermek kedvenc játékáról, ha van, cumijáról, cumisüvegéről, bilijéről
• a csecsemők részére fontos a pelenka biztosítása; a tárolásnál vegyék figyelembe, hogy a pelenkát ne érje víz
• a gyógyászati segédeszközöknél fokozottan figyeljenek a tárolásra, szükség esetén vigyék magukkal (pl. bot, járókeret, fásli, lázmérő, speciális kötszer a sebek átkötésére)
• a gyógyszerek tárolásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy víz ne érje őket, valamint nedves helyen sem szabad ezeket tárolni
• gondoskodjanak kézfertőtlenítő szerekről, egyéb fertőtlenítőkről
• az állandóan használt szemüveget is tartsák maguknál.

Teljes a készültség a mentőknél

Felmérték a betegszállítási, illetve kórházi beteg-elhelyezési kapacitásokat is.

Az Országos Mentőszolgálat illetékes vezetője is folyamatosan részt vesz a Nemzeti Veszélyhelyzet-Kezelési Központ koordinációs munkájában. A mentők az árvízi felkészülés során az érintett területeken időben megerősítették szolgálatukat, mentőerőket csoportosítottak át és felmérték a betegszállítási, illetve kórházi beteg-elhelyezési kapacitásokat - tudatta közleményében a szervezet.

A mentőkre a veszélyeztetett települések esetleges evakuálása kapcsán is komoly szükség lehet, hiszen egyes esetekben mozgásképtelen, ágyban fekvő betegek biztonságba helyezéséről kell szakszerűen gondoskodni. A mentőkocsik számára megközelíthetetlenné váló települések esetében mentőhelikopterek is segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. A felkészülés részeként a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatot létesítettek az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság minden szükséges forrást biztosít a mentőtevékenység folyamatos, zavartalan, tervszerű és összehangolt ellátására. Az árvízi felkészülés mellett az Országos Mentőszolgálat alaptevékenysége zavartalanul biztosított.


vesebetegseg.hu összeállítás
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care