NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKrónikus veseelégtelenség és dialízis

2013.06.27

A Nemzeti vese Programról, a vesebetegségről, a korszerű művesekezelésről jelent meg összeállítás a Figyelő Online-on.


A felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen vesebetegsége, és világszerte évente milliók halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív- és érrendszeri szövődményekben. Magyarországon legalább 600 ezer honfitársunk veszélyeztetett - hívta fel a figyelmet a jelenségre és a Nemzeti Vese Program céljaira Reusz György professzor, a program szakmai, és Zoltán György, a NVP operatív igazgatója a Figyelő Online-on megjelent írásában.

Hazánkban 2,5–3,5 millió közé teszik a hipertóniások (magas vérnyomásban szenvedők) számát, a cukorbetegeké pedig meghaladja az 1,1 milliót. Számítások szerint a hipertóniások 10, a cukorbetegek 5 százaléka tekinthető krónikus vesebetegnek, s a számuk növekszik. Közülük kerülnek ki a végállapotú veseelégtelenségben szenvedő, dialízisre szoruló páciensek. A krónikus vesebetegek többségét a kór szövődményei, így a szív- és érrendszeri bajok, az infarktus, a stroke miatt veszítjük el.

A veseelégtelenség oka 55 százalékban a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A jelenlegi hazai dializáló rendszer magas színvonalú, és ma még elegendő a kezelőhely is, de hamarosan kevés lesz a betegek számának növekedése miatt. Ezért kell időben megelőzni a betegséget, vagy felkészülni a kezelésére. A művesekezelés valamelyik fajtájával (hemo- vagy peritonealis dialízis = vér-, hasi dialízis) 6000 beteget látnak el.

A Nemzeti Vese Program célul tűzte ki, hogy ismeretterjesztéssel és felvilágosító munkával csökkentse a vesebetegségek, valamint a társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát, napirenden tartsa az egészségtudatos életvitel fontosságát. A program szakértői az indulás óta számos rendezvénnyel hívták fel a figyelmet a megelőzés és a korai felismerés fontosságára. Kiemelt feladatnak tekintjük a veszélyeztetett célcsoportok tájékoztatását.

A program égisze alatt szakemberek, sikeres transzplantáción átesettek látogatnak el a dialízisközpontokba, hogy növeljék azoknak a szervátültetési programokba bevonható betegeknek az arányát, akik alkalmasak lennének ugyan transzplantációra, de pszichés vagy lelki okokból elutasítják azt.

A teljes cikk a Figyelőn

Krónikus vesebetegség, veseelégtelenség, dialízis - Kiss István professzor cikke ugyanitt

Művesekezelés: megoldást a magántőke hozott - Kaló Zoltán cikke

Harminc éve gyógyítják a vesebetegeket - a hódmezővásárhelyi vesedializáló központról a Figyelő Online-on

Forrás: figyelo.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care