NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMa van a Nephrológia Emléknapja

2013.04.12

Immáron másodszor méltatták emléknapon a modern vesegyógyászat hazai megteremtőjét.


A Magyar Nephrologiai Társaság és a Magyar Korányi Társaság tavaly hagyományteremtő szándékkal indította útjára a kezdeményezést, hogy minden év április 12-e, a hazai modern vesegyógyászat úttörője, Korányi Sándor halálának évfordulóján legyen a szakma emléknapja. Ma a szakmaterület kiváló személyiségei tartottak megemlékezést a Nemzeti Sírkertben, Korányi Sándor sírjánál.Prof. dr. Reusz György, Prof. dr. Rosivall László és Dr. Tóth Tibor F. koszorúzottA megemlékezésen Prof. Dr. Reusz Györgynek, a Magyar Nephrologiai Társaság elnökének köszöntőjét követően Prof. Dr. Szatmári Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Korányi Társaság elnöke,valamint Prof. Dr. Rosivall László Széchenyi–díjas egyetemi tanár mondott beszédet.A hallgatóság köréből: Prof. dr. De Chatel Rudolf, dr. Deák György, Prof. dr. Radó János (első sor), Prof. dr. Rosivall László, Prof. dr. Reusz György és Tóth Tibor Szathmári professzor emlékbeszédét hallgatják.

Korányi Sándor orvosi diplomájának megszerzése után apja, Korányi Frigyes belgyógyász professzor klinikáján lett tanársegéd. A lexikonok tanúsága szerint a legkülönbféle tudományterületek izgatták, 1901 és 1907 között belgyógyászati diagnosztikát és idegkórtant adott elő, 1909-től 1936-ig a III. sz. Belklinika egyetemi tanára, iskolateremtő igazgatója volt. A belgyógyászat számos területével foglalkozott: a szív ritmuszavarainak kórtanával, a cukorbetegséggel, a vörösvérsejtszám szaporodásának mechanizmusával, a hastífusz gyógyításával, gerontológiai problémákkal, azonban elsősorban a vesepatológia nemzetközi hírű szakértőjeként tartották számon. Ő határozta meg elsőként a veseelégtelenség fogalmát, több, máig érvényes felismerését tartja számon a tudománytörténet. Sokat foglalkozott a tuberkulózissal; az első világháború idején megszervezte e hazai népbetegség tömeges, szanatóriumi gyógyítását. A gyógyászatban az elsők között hangoztatta a fizikai-kémiai módszerek fontosságát. Modern szemléletmódja évtizedekre meghatározta a magyar belgyógyászat fejlődését.

Korányi megrendíthetetlenül hitt a tudomány fejlődésében, elvetette a terápiás nihilizmust ez is lehetett a Korányi-iskola és a Korányi család által alapított 70 évig működő klinika sikerének titka. Ez a klinika volt ugyanis az első Magyarországon például az inzulinkezelés bevezetésében (1926), az EKG diagnosztikus felhasználásában, a gyomor-bélrendszeri endoszkópia bevezetésében, a diab éteszes krízisállapotok anyagcsere-őrzőben történő, protokoll szerinti ellátásában, az első csontvelő transzplantáció elvégzésében, a művese-kezelés bevezetésében.

Méltán kapta Korányi nevét a Semmelweis Egyetem klinikumának évtizedek óta legnagyobb fejlesztési projektje is.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care