NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMa van az elhízás elleni világnap

2013.05.22

A megoldás kis, ám fenntartható, betartható változtatásokban rejlik a mozgásban, táplálkozásban.


"Kis változtatásokkal lehet leghatékonyabban felvenni a harcot az elhízással szemben" - mondta Prof. James O. Hill, obezitológus az idei Európai Obezitológiai Kongresszuson. Újszerű megközelítésének az a lényege, hogy az életmódot és a táplálkozást érintő apró változtatásokkal lehet igazán hatásos eredményeket elérni.  A folyamatos súlygyarapodást sosem egy tényező okozza. A túlevés vagy mozgásszegény életmód önmagában kevésbé vezet súlyproblémákhoz, mint a kettő kombinációja. A szakember ezért azt ajánlja, hogy mindkét területen hajtsunk végre kisebb változtatásokat annak érdekében, hogy hatékonyan vehessük fel a harcot az elhízással szemben.

Az energia-egyensúlyra vonatkozó vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet viszonylag gyorsan alkalmazkodik a csökkentett energia-bevitelhez azzal, hogy raktározni kezd. “Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy túlélésre vagyunk programozva, nem pedig éhezésre" – magyarázza Hill professzor a kalóriamegvonás hosszú távú eredménytelenségét.

“A megoldás sokkal inkább a kis, ám fenntartható vagy még inkább betartható változtatásokban rejlik mind a táplálkozás, mind pedig a fizikai aktivitás területén. Amint a változtatások a mindennapi életünk részévé válnak, hatni kezdenek" – mondja a szakember, állítását kutatási eredményekkel bizonyítva.

Ez lehet például napi 2000 lépéssel több gyaloglás és az étrend egy-két alkotóelemének alacsonyabb kalóriatartalmúra cserélése. Ezeket a kis változtatásokat könnyebb betartani, viszont hosszabb távon már komoly eredményeket hoznak.

Az EU felnőtt lakosságának több mint a fele (52%) túlsúlyos vagy elhízott az OECD adatai szerint. Az elhízás előfordulása nagy különbségeket mutat az egyes országok között, Románia és Svájc kb. 8%-os értékétől kezdve a magyarok 28,5%-os és az Egyesült Királyság 26,1%-os arányáig.

Forrás: WeborvosMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care