NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMagyarországon nincs szervkereskedelem

2016.08.23

Míg korábban 55 év volt a donorok számára a felső korhatár, mára akár 70-80 éves donorokat is jelentenek.


 

Egyre többen várnak szervátültetésre, ám egyre idősebbek a szervdonorok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

„A szervek minőségében is van egy eltolódás, ugyanis míg korábban, 5-6-10 évvel ezelőtt a 20-40 év közötti úgynevezett motorbalesetes betegek váltak agyhalottá és belőlük lehetett ezeket a szerveket kioperálni, most már szerencsére a közlekedés-biztonság és az orvostudomány fejlődésének következtében, mert a roncsolt sérüléseket is most már bizonyos szinteken jobban tudják gyógyítani, egyre kevesebb az a donor, aki fiatal és akiből ki lehet emelni működő szerveket."

Tehát míg korábban 55 év volt a donorok számára a felső korhatár, mára akár 70-80 éves donorokat is jelentenek a transzplantációs központok számára – tette hozzá Máthé Zoltán.

Nem is lehet és nincs is jelen a szervkereskedelem sem Magyarországon, sem az Eurotransplant 8 tagországában – mondta, „ugyanis az Eurotransplantban, így Magyarországon is nagyon szigorúan szabályozott az egész folyamat. Amíg az agyhalott donort jelentik egészen addig, amíg a transzplantáció sikeresen megvalósul, ezt a folyamatot 30-40 ember együttes munkája teszi lehetővé és sikeressé. Ebbe nem lehet beavatkozni és Magyarországon és Európa nagy részében szóba sem jöhet szervkereskedelem és nem is merül föl."

Forrás: InfoRádió Aréna
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care