NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMár kilencezer beteg kaphatott új szervet

2016.03.08

Már több mint kilencezren kaptak új szervet a hazai transzplantációk kezdete, 1973 óta.


A legnagyobb számban, több mint 7700 esetben súlyos veseelégtelenségben szenvedők estek át az életmentő operáción, ami érthető, hiszen a vese­transzplantáció technikáját dolgozták ki a világon elsőként. Emellett csaknem nyolcszáz máj-, több mint négyszáztíz szív-, és százötvennél is több hasnyálmirigy-átültetést hajtottak végre a magyar orvosok, akik tavaly az első tüdőtranszplantációt is elvégezhették itthon - ismertette az adatokat most a magyaridők.hu.

Az előző évben 497 páciens esett át szervátültetésen, ezzel egy időben azonban 613 került fel a transzplantációs várólistára, amely hétfőn csaknem 1400 kódolt betegadatot tartalmazott. Jelenleg több mint 1160 páciensnek van szüksége vesére, a 110-et is meghaladja a májra, a félszázat a szívre várók száma, míg 23 páciensnek kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés mentheti meg az életét, és a várakozók száma az elöregedés miatt is folyamatosan nő.

Mint közismert, a hazai jogszabályok értelmében elhunytból transzplantációs céllal csak akkor távolítható el szerv vagy szövet, ha ez ellen az illető életében nem tiltakozott. Aki nem szeretné, hogy szerveit halála után felhasználják, annak írásban kell tiltakozó nyilatkozatot megfogalmaznia, közjegyzővel hitelesíttetnie, és az Országos Transzplantációs Nyilvántartáshoz eljuttatnia. Ez egy olyan adatbázis, amelyhez szükség esetén hozzáfér az egészségügyi személyzet.

Transzplantációs és donációs adatok a weborvoson

Szervdonációs tanfolyam áprilisban Budapesten

Forrás: magyaridők.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care