NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMár születés előtt nő a vesebaj kockázata

2014.11.27

A terhesség alatti elhízás növeli a baba vesebetegségének kockázatát.


A terhesség alatti elhízás és cukorbetegség megemeli a születendő gyermek krónikus vesebetegségének kockázatát, derül ki egy a American Society of Nephrology 43. éves konferenciáján Christine W. Hsu és kollégái által megtartott előadásából, melyről a Betegszoba.hu számolt be.

A Seattleben található Washington Egyetemen végzett felmérés során 4000 gyermekkori CKD-s (Chronic Kidney Disease- krónikus vesebetegség) esetet vizsgáltak meg, olyanokat, akikről 21 éves korig kiderült, hogy betegek. Valamennyien Washington államban éltek. Adataikat 20,000 egészséges gyerekével vetették össze, hogy a terhesség alatti cukorbetegség, túlsúly, kövérség és a CKD kialakulása közötti összefüggést felfedjék.

A CKD előfordulási gyakorisága 0,26 százalékos, tehát átlagosan 400 élveszülés esetén egy beteg gyermek várható. A terhesség előtt már cukorbetegségben szenvedő édesanyák gyermekei között a betegség 69 százalékkal gyakrabban fordult elő. Terhesség alatti cukorbetegség esetén a betegség kockázata 28 százalékkal nőtt, míg a kövér kismamák gyermekei között a betegség 22 százalékkal fordult elő gyakrabban. További részletek a teljes cikkben.

Forrás: Betegszoba.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care