NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMás vércsoportú donortól kaphatott vesét egy brit nő

2013.09.16

Az új eljárás során az orvosok először megtisztítják a vért az antitestektől.


Egy brit nő nemrég beszámolt róla, hogyan tette lehetővé egy egyedülálló kezelési módszer, hogy az eltérő vércsoport ellenére átessen az életmentő veseátültetésen - írta az mno - betegszoba.hu.

Egészen a közelmúltig elképzelhetetlen lett volna a különböző vércsoportok közötti szervátültetés. Sőt, a veseátültetés esetében nem csak a vércsoportnak, de a szövettípusnak is stimmelnie kellett. Ha a vércsoport nem egyezik meg, a test kilöki a szervet. A kilökődést az antitestek okozzák, amelyek behatolóként tekintenek az új szervre, mint a baktériumokhoz és vírusokhoz hasonló kórokozókra, és megpróbálják eltávolítani a szervezetből.

Az új eljárás során az orvosok először megtisztítják a vért az antitestektől, amelyek a szerv kilökődését okoznák, így többé már nem számít a vércsoport. A legfontosabb, hogy az összes antitest eltűnjön mind a páciensből, mind a donorszervből. A betegeknél ezt olyan gyógyszerek adásával érik el, amelyek gátolják az antitesttermelést. Ezeket a szereket a hagyományos kilökődés elleni kezelés mellett kapja a páciens. Ezek után átszűrik az illető vérplazmáját, és megtisztítják az antitestektől a vért. Az eljárás összesen három-négy óráig tart, és az átültetés előtti egy hétben minden második nap el kell végezni, majd a beavatkozást követő két napban is.

A veseátültetésre várók várólistáján a páciensek nagyjából 30 százalékán eddig azért nem végezhették el a transzplantációt, mert bár volt a szövettípusukkal megegyező donor, a vércsoport nem stimmelt. Ez, mint azt a mostani eset is bizonyítja, többé már nem jelenthet problémát.

Forrás: mno - betegszoba.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care