NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMásodik veseátültetésre van szüksége a modellnek

2013.02.16

Először az apja volt, most anyja lesz a donor.


Egy évtizeddel ezelőtt Deborah Maddison édesapja az egyik veséjét adta lányának, megmentve őt, amikor már csak órák voltak hátra a lány életéből. Most a modell újabb esélyt kapott az életre: édesanyja szintén szervdonorként segít neki, mivel az első transzplantációval beültetett szerv működése kezd leállni - adta hír ül a Velvet.hu. Az 52 éves Audrey Maddison - akinek Deborah-n kívül két másik lánya is van - a Daily Mailnek azt mondta, ha lehet javítani lánya életminőségén, bármit megtesz érte, mint minden szülő.

Amikor Deborah 2003-ban megbetegedett, az első vizsgálatok emésztési zavart diagnosztizáltak nála. Később azonban kiderült, hogy vérszegénységben szenved, és a szervei elkezdek leállni. Vérátömlesztést kapott, három hónapig dialízisre járt, de 2003 májusában akut veseelégtelenséggel kórházba került. Ekkor már csak legfeljebb két órát jósoltak neki az orvosok, hacsak nem sikerül donort találniuk egy vesetranszplantációhoz. A műtét sikerült, de egy évvel később szívbetegséget, magas vérnyomást és csontritkulást diagnosztizáltak a lánynál. Csontjai olyanok voltak, mint egy kilencvenévesnek. Betegségével dacolva továbbra is modellkedett, végigcsinált még két fürdőruhakampányt. Karácsony előtt viszont az orvosok közölték: a donorvese működése is leállt.

Ekkor kapott egy újabb esélyt, mivel kiderült, hogy az édesanyja is megfelelő donor. "Félek attól, ami rám vár, de csodálatos barátaim és családom van, akik segítenek nekem, hogy erős maradjak" - mondta Deborah. (Bővebben az élődonoros átültetésről)

Forrás: velvet.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care