NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMegdőlt a hazai donációs életkori rekord

2011.06.08

81 éves szervdonor májának felhasználásával hajtottak végre sikeres átültetést a budapesti Semmelweis Egyetem Sebészeti és Transzplantációs Klinikáján május végén.


Mint lapunk megtudta, az eddigi rekorder 76 éves volt. Bár a nyugat-európai szakmai eljárási rendben sincs a donációban megszabva életkori határ, természetes, hogy az életkor előrehaladtával a szervek olyan változásokon mennek keresztül, amelyek csökkentik az átültetésre való alkalmasságuk esélyét. Mégis, a szervdonáció fejlődésével ezek a határok egyre inkább kitolhatók.

A hazai donációs statisztika szerint 2010-ben a legfiatalabb életet mentő szervdonor egy 8 hónapos kisfiú, míg a legidősebb 72 éves volt. Az átlagéletkor 47,7 év volt a szervet adományozó donorok esetében, ez némi emelkedést mutat a megelőző évvel összehasonlítva, amikor az átlagéletkor 45,5 év volt. Az életkor növekedése egyébként általános tendencia, egyre magasabb ugyanis a donornak még alkalmasak életkora. (Még többet megtudhat a szervdonációs folyamatról)
 
kávéMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care