NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMegduplázódott a hazai szívátültetések száma

2012.08.16

Augusztus közepéig Magyarországon 19 szívátültetés történt, míg tavaly összesen 14.


Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplanthoz, a nemzetközi szervallokációs szervezethez. Ennek lényege, hogy a tagországok betegei sürgős esetben külföldről is kaphatnak szervet - adta hírül a Semmelweis Médiasarok. Hét hónap alatt öt, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal felnőtt és három kisgyermek került fel a szervezet úgynevezett „sürgősségi" várólistájára. Közülük hatnak, négy felnőttnek és két gyermeknek az életét mentette meg a külföldről még időben – az utolsó pillanatban – érkezett szív. Amennyiben Magyarország nem csatlakozott volna az Eurotransplanthoz, úgy valószínűleg a betegek nagyobb részét elveszítettük volna, hiszen nem volt számukra alkalmas magyar donor szív felajánlás akkor, amikor kellett volna - írta az egyetem.

Augusztus közepéig Magyarországon 19 szívátültetés történt, míg tavaly összesen 14. Idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt kapott új szívet, 3 kisgyermek pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Ez a jelentős fejlődés az Eurotransplanthoz való csatlakozáson kívül a szívcentrumokban beindult műszív programmal, valamint az infrastrukturális és humán erőforrás kiemelt fejlesztésével valósult meg. A szívtranszplantációs programban ez a két magas szintű gyógyító intézmény egymást segítve vesz részt.

Az elmúlt félévben több szívátültetésre került sor, mint tavaly egész évben. A felfelé ívelő hazai transzplantációs aktivitás elsődleges oka az volt, hogy Magyarország sikeresen csatlakozott az Eurotransplanthoz és ezzel mind a gyermek, mind a felnőtt szívtranszplantációs tevékenység európai szintre emelkedett.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának még nem auditált adatai szerint augusztus közepéig 81 megvalósult szervkivételi riadó volt, eddig 115 veseátültetésre (tavaly összesen 204), valamint 23 májátültetésre és 4 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre került sor.

Forrás: Semmelweis Médiasarok - vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care