NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMegemelt kórházi keret a transzplantációra

2011.08.09

Nagyobb számban végezhetnek egyebek mellett máj és vesetranszplantációs műtéteket.


2011. augusztus 1-től az Egészségbiztosítási Alapban az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd Ft-tal nagyobb összeg áll az egészségügyi szolgáltatók rendelkezésére un. tételes elszámolású egyszer használatos eszközök felhasználására és nagy értékű műtéti eljárások elvégzésére. A jelentős többlet fedezetét a Nemzeti Erőforrás Miniszter egyetértésével az E. Alapban történt belső erőforrás átcsoportosítás biztosítja. Az átcsoportosítás eredményeként az érintett intézmények ez évre elszámolható keretösszegét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a hónap elejétől a finanszírozási szerződés módosításával automatikusan megemelte - tudatta közös közleményben az egészségpénztár és a szakminisztérium. 
 
Így az intézmények nagyobb számban végezhetnek egyebek mellett máj és vesetranszplantációs műtéteket, valamint például több, a veleszületett halláskárosodást javító, úgynevezett cochleáris implantátum és gerincstabilizáló implantátum beültetésére nyílik lehetőségük.
 
A NEFMI és az OEP célja, hogy az év végéig biztosított közel kétmilliárd forintos többlet révén csökkenjenek a várakozási idő azon betegek körében, akik valamilyen transzplantációra vagy korszerű eszköz beültetésére várnak.
 
Forrás: NEFMI - OEPMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care