NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMeghívó a dializált betegek Balaton kerülő kerékpártúrája alkalmából

2013.06.21

Sajtótájékoztató 2013. június 24-én 14.00 órakor, a célban, a balatonfüredi Tagore sétányon.


A dializált betegek ezzel a Balaton kerülő, 210 km-es kerékpártúrával, 2013. június 21-24. között, immár második alkalommal szeretnék megmutatni egyrészt önmaguknak, másrészt környezetüknek, hogy a dialízis mellett is lehet aktív életet élni. Fel szeretnék hívni a figyelmet a vesebetegségre - mely sokszor elkerülhető lenne -, a vesebeteg-szűrés és a gondozás fontosságára, valamint a vesepótló kezelések közül a hasi dialízisre, mely a beteg életviteléhez igazítva, bizonyos határokon belül szabadabb életet biztosít, mint a gépi kezelés!

Ezzel a fórummal azt is el szeretnék érni, hogy a betegek megismerjék egymást, megismerjék a többi dialízis állomáson zajló munkát (siófoki és keszthelyi állomáslátogatás része a programnak), módjuk legyen a tapasztalatcserére, illetve hogy a kerékpártúrával közös élményekkel gazdagodjanak!
A kerékpártúra 2013-ban a Nemzeti Vese Program égisze alatt, a RenBikeTour életre hívóival és az első túra megvalósítóival közösen kerül megrendezésre (www.vesebetegseg.hu).

Útvonal és állomások: Balatonfüred – Gyenesdiás – Balatonboglár – Siófok – Balatonfüred
1. nap: Balatonfüred – Gyenesdiás 62 km
2. nap: Gyenesdiás – Keszthely – Balatonboglár 51 km
3. nap: Balatonboglár – Siófok – Balatonvilágos 55 km
4. nap: Balatonvilágos – Balatonfüred 42 km

Útközben Keszthelyen és Siófokon a dialízis központok meglátogatása a program részét képezi.

A célba érkezést követően a sajtótájékoztatót tart:
Dr Schneider Károly, nefrológus főorvos, a RenBikeTour főszervezője,
Prof. Dr. Reusz György, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója, valamint a kerékpártúra megálmodója, Pingitzer Károly (dializált beteg) és támogatója, Bátor Bálintné (dializáló nővér)

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a média munkatársainak rendelkezésére áll:
Böcskei Virág
programfelelős
Mobil: +36 30 445 8761
E-mail: viragbocskei@yahoo.de


Megtisztelő részvételükre számítunk!


Háttéranyag

Tudta Ön, hogy a felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen formában vesebetegsége, és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri szövődményekben? Magyarországon is legalább 500 ezer honfitársunk veszélyeztetett e tekintetben!

A vesék igen összetett és csodálatos szervek, számos biológiai funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket vízzel, a vizelettel kiürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek. A vesék durván ököl nagyságúak, és a hasüreg mélyén, a bordák alatt helyezkednek el.

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú, és lehetővé teszi, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön még mielőtt a vesekárosodás megtörténik. A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakran lassan, alattomosan fejlődnek ki úgy, hogy a beteg nem is szerez róla tudomást, mivel az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé. Ez a beteg részéről komoly életmódbeli változtatásokat igényel, és az egészségügyi ellátó rendszer számára is rendkívül költséges.

Sajnos ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudták, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.

Az ép vesét is károsíthatja a kiszáradás (csökkent folyadékfogyasztás, hányás, hasmenés, lázas állapot, nagymértékű izzadás). Az idősek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. További tényező egyes gyógyszerek nem ellenőrzött alkalmazása. Sokszor egy már meglévő, fel nem ismert vesebetegséget ront tovább egy rárakódó, második betegség. A károsodás olyan súlyos lehet, hogy átmeneti vesepótló kezelés válik szükségessé. Amennyiben a gyógyulás nem teljes, idült vesebetegség, veseelégtelenség is kialakulhat.

A fentieken túl a krónikus vesebetegséghez számos egyéb kórállapot vezethet: napjainkban a vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegeknél az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít. További okok a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policisztás vesebetegség.

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat azonosítani tudja a vesebetegség nagyon korai jeleit. A korai felismerés és kezelés nem csak lelassíthatja, vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

A felismerésben kulcsszerepe van a háziorvosnak. Ő a beteg igazi „családorvosa”, aki szűrővizsgálatokat végez, felismeri a betegséget, primer ellátást nyújt és szükség esetén a szakorvoshoz irányítja betegét. A nephrológusok és háziorvosok együttműködése az ellátás szempontjából alapvető fontosságú.

Amennyiben a végállapotú veseelégtelenség bekövetkezett, a betegek életét a vesepótló kezelés biztosítja. Ez lehet művi vértisztítás (művese kezelés, illetve hasűri dialízis), az arra alkalmas betegek részére pedig az ideális megoldást mind egészségügyi, mind a társadalomba való visszailleszkedés szempontjából a veseátültetés jelenti. Magyarországon a transzplantációhoz kapcsolódó szabályozás jó és korszerű, megfelelően biztosítja a lehetőséget a vesék felhasználásához. Sok átültetett vese halott emberektől származik, néhány pedig élő donortól, legtöbbször az átültetésre váró rokonától. Szakmai szempontból az élődonoros transzplantáció számít az ideálisnak, mivel az eredmények ilyen esetben a legjobbak. A módszer Magyarországon is terjedőben van, az utóbbi két évben évente már mintegy félszáz ilyen beavatkozást végeztek.

További információk a www.vesebetegseg.hu honlapon olvashatók.

A privát dialízis-ellátás története a rendszerváltástól napjainkigMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care