NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMegint növekszik a transzplantációs várólista

2017.03.14

Míg 2016 februárjában 1145, augusztusban 1158, addig idén márciusban már 1207 ember szerepelt a vesevárólistán.


Idén már száznál is több transzplantációt végeztek a hazai kórházakban. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) friss adataiból az is kiderül, 2017-ben 33 alkalommal valósult meg az országban szervkivétel elhunyt donorokból. A várólisták azonban tovább dagadnak – derült ki a Magyar Nemzet összesítéséből, melyet az Inforádió idézett.

A nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb mutatói alapján hazánkban idén már 84 beteg kapott új vesét, 18 páciensnek volt májátültetése, és 12 alkalommal végeztek az orvosok szívátültetést.

A ritkább, kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésből is előfordult már kettő, és öt beteg már új tüdővel lélegezhet.

Tovább emelkedett például a vesére várakozók száma, ugyanis míg 2016 februárjában 1145, augusztusban 1158, addig idén márciusban már 1207 ember szerepelt a várólistán. Közülük az OVSZ tájékoztatása szerint azonban 415 betegnél valamilyen oknál fogva jelenleg nem hajtható végre transzplantáció.

Forrás: Inforádió.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care