NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMesekönyv a vesebetegségről és a szervátültetésről

2016.09.25

Online is olvasható Lóci története, mely részletesen bemutatja a folyamatot egy betegség kezdetétől a sikeres veseátültetésig.


A Trappancs Egyesület kiadásában, a Nemzeti Vese Program szakmai támogatásával, Bartos Erika varázsceruzájával megjelent Lóci története, mely mese valós hősök története alapján íródott, részletesen bemutatva a folyamatot egy betegség kezdetétől a sikeres veseátültetésig, amely egy új, minőségi élet lehetőségét nyújtja a kisfiúnak, ...mert az álmok valóra válnak!

A könyv célja, hogy támasza legyen a dialízisre szoruló, transzplantációra váró, vagy azon áteső gyerekeknek, szüleiknek, testvéreiknek, hogy magyarázatot adjon és megértessen. Lóci története segíthet elűzni a szorongásaikat, félelmeiket, és választ adhat a ki nem mondott kérdéseikre is.
 
A könyv igazi összefogás eredménye, hiszen Bartos Erikát szakmailag az SE I.sz. Bókay Gyermekklinika, az SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika és a Nemzeti Vese Program támogatta. Kiadója a Trappancs Egyesület civil szervezet, amely az Astellas Pharma Kft. és a Diaverum Hungary Kft. segítségével tudta kézzel fogható valósággá tenni a mesekönyvet.
 
A kötet illusztrációit a Trappancs Egyesület felkérésére Bartos Erika készítette, aki díjazás nélkül vállalta a munkát annak érdekében, hogy a könyv megszülethessen.

A könyv online változata megtekinthető itt

A krónikus vesebetegek száma világszerte folyamatosan növekszik, köszönhetően elsősorban az elhízás, a cukorbetegség, a hypertonia járványszerű terjedésének, és az átlagos élettartamfokozatos emelkedésének. Hazánkban a lakosság mintegy 10%-a, becslések szerint legalább 700 000 ember szenved idült vesebetegség valamely szakaszában („csendes járvány”), és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri szövődményekben.

Közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés és évente kb. 350-380 ember kap lehetőséget a teljes értékű, minőségi életre a szervátültetés segítségével.

Hazánkban a végállapotú veseelégtelenségben szenvedő betegek fele akut veseelégtelenség miatt azonnali dialízisre szorul.

A veseműködés súlyos csökkenése esetén a vese funkcióját pótolni kell. Sokak számára a legjobb megoldást egy sikeres vesetranszplantáció nyújtja. Ez a kezelési lehetőség azonban nem minden beteg esetében lehetséges, néhányuknak pedig hosszú ideig kell várnia a szervátültetésre.

Ha nincs lehetőség transzplantációra, dialízist alkalmaznak a vese elvesztett működésének bizonyos mértékű pótlására. A dialízisnek két fő típusa van: peritoneális dialízis és hemodialízis. Ezek a kezelések különböző hatással vannak a mindennapi életre. A peritoneális dialízist (PD) a beteg otthonában, a hemodialízist (HD) általában kórházban vagy dialízis klinikákon végzik. Bármelyik kezelést is választjuk, a dialízis céljai nagyon hasonlóak: a vese több funkciójának pótlása. A kezelésnek el kell távolítani a salakanyagokat, a felesleges folyadékot és ki kell alakítania a vegyi anyagok (elektrolitok) és a szervezetben lévő egyéb anyagok egyensúlyát.

Amennyire szívszorító tud lenni a vesebetegek, különösen a vesebeteg gyerekek sorsa, és az életükért, egészségükért vívott küzdelem, annyira szívet melengető, amikor új vesével csodálatos lehetőséget kapnak egy merőben más, teljes, szinte korlátok nélküli életre.

Magyarországon az első veseátültetést 1962-ben Németh András professzor végezte Szegeden, majd 1973. novemberében történt Budapesten az első sikeres vesetranszplantáció, mellyel a szervezett transzplantációs program is elindult.

Négy hazai transzplantációs központban történik veseátültetés: Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden. 2016-ban eddig 229 veseátültetés történt, vese várólistán több mint 1000-en vannak.

Forrás: vesebetegség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care