NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMeseterápiás kötet a transzplantált gyerekeknek

2015.06.12

A mesék bátorítást és erőt adnak a kicsiknek, és példával szolgálnak arra, hogy milyen sokat bír az ember.


Szülők és szakemberek egyaránt tapasztalják, hogy a szervátültetés és a megelőző, gyakran hosszú, súlyos betegség lelki zavarokhoz vezethet. Az egészségi állapot miatti szorongás gyakori, kéretlen kísérője a transzplantáltak életének. Ennek oldására, megszüntetésére a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért egy, a gyerekek világához közel álló eszközt „vet be": a meseterápiát a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából - hangzott el a könyv bemutatóján.

Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta 16 népmesét és öt transzplantált gyermek saját meséjét-történetét gyűjtötte össze a Csudamadár címmel megjelent kötetben azzal a céllal, hogy a gyerekek a meséken keresztül könnyebben értsék meg és dolgozzák fel betegségüket, fájdalmaikat, megküzdjenek a tanulási problémákkal, testük elfogadásával vagy a csúfolással, az elszigetelődéssel, ami mind életük kényszerű velejárója lehet. A népmesékben új világ tárul fel, és megtanulhatják, hogy túlléphetnek a betegség által behatároltnak tűnő élethelyzetükön belső, lelki munkával.

Boldizsár Ildikó szavaival „újjászülethetnek, a mesén keresztül megnyíló út és világkép gyógyítja meg őket. Feltárul előttük egy olyan létezési mód, amelyről addig nem tudtak, amely a teljesség érzését hozza el számukra. A mese egy fejlődési utat mutat, és a gyógyulás akkor kezdődik, amikor a mese belsővé válik, és ráébreszti a kis betegeket, hogy a segítség bennük rejlik, és megmutatja nekik, mire lesznek képesek, ha felébresztik a bennük szunnyadó táltos paripákat."

Börcsök Enikő színművész, maga is kétszeres vesetranszplantált személyes példájával mutatja meg, hogy hosszú éveken át teljes életet élhetnek a szervátültetett emberek. Évek óta önkéntesként segíti az alapítvány munkáját, így tapasztalatból tudja, hogy nagy szükség volt már egy ilyen, „a gyerekek világához közel álló fogódzóra", amit a meseterápia képvisel. „A mesék bátorítást és erőt adnak a kicsiknek, és példával szolgálnak arra, hogy milyen sokat bír az ember, milyen energiákat tud mozgósítani a gyógyulás érdekében." A megindító történetekhez Tóth József festőművész készített illusztrációkat, amelyek segítik a gyerekek elmélyülését a mesékben, és a mondanivaló befogadását.

Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, hogy a meseterápia további célja a családon belüli kommunikáció támogatása. „A szülők többségének problémát jelent szembenézni a történtekkel, és gyakran tanácstalanok, hogy merjenek-e őszintén beszélni a gyermekükkel ilyen nehéz kérdésekről."

A kötet ugyan nem kerül kereskedelmi forgalomba, de ingyenesen eljuttatják az érintett szervezeteknek és intézményeknek.

„Száz szónak is egy a vége, nem is annyira bánom, hogy beteg lettem, hogy „trapi“ (transzplantált) vagyok. Mi a világnak egy nagyon különleges kis csoportjához tartozunk, az egész világon nem éri el az egymilliót sem a szervátültetettek száma, és minél kisebb egy közösség, annál összetartóbb. Legalábbis merem remélni!" – zárta nem mindennapi hitvallással a könyvbemutatót az alapítvány vezetője.

Forrás: vesebetegség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care