NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMi lesz a művesekezeléssel, diagnosztikával?

2014.10.30

Néhány hónapon belül megszűnik a közfinanszírozott intézményekben a magánellátás.


Sok éjszakára való találgatni valót adott az egészségügyben dolgozóknak és vállalkozóknak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, amikor a Napi Gazdaság konferenciáján ismertette az ágazat átalakításának néhány tervezett lépését.A politikus egyebek mellett bejelentette: néhány hónapon belül megszűnik a közfinanszírozott intézményekben a magánellátás - olvasható a Nol.hu portálon. A kormány nem készül semmilyen durva, erőszakos, „hirtelen" mozdulatra. Ő most „csak" egy készülő szabályozás elveit ismertette - mondta.

Szavai azonban akarata ellenére is rémületet kelthetnek, hiszen a mai közellátásban sokféle módon és formában van jelen a magánellátó. A beteg sokszor nem is tudja, hogy adott esetben az állami vagy magáncég kezeli őt. (Például a háziorvosok is magánszolgáltatók, csak rájuk évente 80-90 milliárdot költ közpénzből az állam.) Becslések szerint a járó-, illetve fekvőbeteg-ellátásra fordítható közpénz további 15-20 százaléka kerül a magáncégekhez.

Kérdés, hogy mi lesz a magánszolgáltatás keretében működtetett művesekezelésekkel, epe-, vesekőzúzó szolgáltatásokkal, vagy a CT-, az MR-, illetve a laborvizsgálatokkal. Ezek nagy részét ma az állam vásárolja a rászorulóknak különféle cégektől. Egyelőre azt sem tudni, hogy ezen szolgáltatásokat, hogyan és mikor vállalja át az állam a jelenlegi tulajdonosaiktól. Zombor Gábor erre azt mondta: nem tud még minden kérdésre válaszolni, de megjegyezte, hogy a kórházak államosításakor maguk a művesés szolgáltatók ajánlották fel, hogy eladják üzletrészüket az államnak. Hozzátette azt is, hogy idő előttinek tartja még ezeket a kérdéseket.

Forrás: nol.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care