NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMilliárdos fejlesztések az SZTE klinikai központjában

2015.12.03

Megújult a dialízis központ, a képalkotó diagnosztika és a sugárterápiás ellátás.


2,6 milliárd forintból újult meg a dialízis központ és a képalkotó diagnosztika, valamint 1,1 milliárd forintos fejlesztés történt a sugárterápiás ellátásban a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban - tudatta közleményében az intézmény.

Dr. Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati rektorhelyettese 2015. december 3-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban nagy értékű eszközbeszerzés zajlik 2015 májusától az év végéig. Egyrészt az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel korszerű, saját tulajdonú gépekkel, másrészt továbbfejlesztik a klinika képalkotó diagnosztikai osztályainak gépparkját és távdiagnosztikai rendszerét.

A projekt hozzájárul az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növeléséhez, az erőforrások optimális kiszolgálásához. „Ugyanilyen fontos, hogy megteremtsük a régióban élők számára az ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét, és javítsuk a gyógyulás feltételeit" – hangsúlyozta prof. dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Az új berendezéseket – amelyek a klinika öt telephelyére kerülnek – még az év végén beszerzik, így jövőre már használhatják azokat a szakemberek és a dél-alföldi régió betegei.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben, 6500 ember jár rendszeresen művesekezelésre (dialízisre). Közülük mintegy hétszázan vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente mintegy 300 átültetésre kerül sor. Hosszabb megbetegedés esetén a dialíziskezelés – amelyre akár heti három alkalommal is szükség lehet – a vese transzplantációig vagy a beteg élete végéig tart. Ráadásul a vesebetegek és az átültetésre várók száma évente 6 százalékkal növekszik, vagyis a kapacitások növelésére mindenütt szükség van.

A Dialízis Központra különösen igaz ez, hiszen jelenleg csak bérli eszközeit. A több mint 100 korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az intézmény megteremti egy minden szervpótlási típusra (művese, plazmaferezis, májpótlás) kiterjedő korszerű dialízis centrum műszaki feltételeit. E mellett jobb ellátást biztosít a betegeknek, növeli az ellátó helyek számát, és javítja működési hatékonyságát is. A kapacitásbővítés évente 15 új beteg, köztük 2 gyermek fogadását teszik lehetővé.

Forrás: SZTE
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care