NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban



Minden jogot megadhat az Eurotransplant

2012.10.12

Megkezdődtek a tárgyalások Magyarország teljes jogú Eurotransplant-tagságáról.


Már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy Magyarország jövőre teljes jogú tagja lehessen az Eurotransplant nemzetközi szervelosztó szervezetnek - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken Budapesten.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón felidézte: tavaly év végén a szakmai és a betegszervezetek egyetértésével írták alá az együttműködésről szóló megállapodást a szervezettel, amelynek eredményeként az Eurotransplant átmeneti tagjává váltunk. Ennek köszönhetően jelenleg három speciális betegcsoportba tartozók - gyermekek, immunizáltak és sürgős átültetésre várók - juthatnak szervhez az Eurotransplanton keresztül.

Szócska Miklós azt mondta: most áttekintik az elmúlt tíz hónap tapasztalatait, meghallgatják a betegszervezetek véleményét, javítanak a betegszervezésen, a donorkoordinációs hálózaton, és minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy Magyarország teljes jogú tagja lehessen a nemzetközi szervezetnek.

Az államtitkár kiemelte, hogy mivel a nemzetközi elosztóhálózathoz való csatlakozás szempontjából a hosszú várólista előnyt jelent, így örömmel tapasztalták, hogy a máj- és veseátültetésre várakozók listája mintegy 30 százalékkal megnövekedett. A következő időszak feladata annak áttekintése, hogy a felajánlásokra, igényekre jól reagált-e a rendszer. A jogszabályok előkészítése már megkezdődött - tette hozzá.

Szócska Miklós kitért arra is, hogy Magyarországon a donáció a feltételezett beleegyezés elvén alapul, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott ellene, felhasználhatóak a szervei. A szabályozás tekintetében "nem állunk rosszul" - mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a legtöbb forrást és energiát a donorkoordinációs hálózat működtetésébe kell majd fektetni.

Az Európa Tanács (ET) az idén Magyarországot kérte fel arra, hogy legyen az európai donációs nap "házigazdája". Ennek során szombaton Budapesten, a Városligetben számos szűrővizsgálattal és egyéb programokkal hívják fel a figyelmet a szervadományozás jelentőségére.

Langer Róbert, az ET Transzplantációs Bizottságának tagja elmondta: az Eurotransplant szerepe már ebben az évben is kimutatható volt a magyarországi szervátültetések számában. Az élődonoros transzplantációk aránya 2012-ben megduplázódott, amellyel elértük az európai átlagot, továbbá mostanáig kétszer annyi szívátültetést hajtottak végre az országban, mint tavaly egész évben - fejtette ki.

Gál János, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese kiemelte: intézményük a magyarországi transzplantáció fejlődésében "zászlóshajónak" tekinthető. Mint kifejtette: Magyarországon az első szervátültetést 1973-ban hajtották végre az egyetem egyik klinikáján. Azóta csaknem négyezer veseátültetés történt az intézményben. Emellett húsz éve az első szívátültetést is itt hajtották végre, 1995 óta pedig máj-, 2004 óta hasnyálmirigy-transzplantációt is végeznek. A Semmelweis Egyetem a transzplantációs tevékenységet a jövőben is fokozni, és minden szinten támogatni kívánja - szögezte le a rektorhelyettes.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájának kardiológus igazgatója a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy jól van az az 51 éves férfi, akinek Magyarországon először ültettek be végleges műszívet. Mint elmondta: a férfi végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett, szervezetének vérellátási zavara miatt már egyéb szervei is károsodtak. Most viszont, néhány héttel a műtét után, már jól van, szabadidejében szobabiciklizni is tud a beteg - mondta az igazgató.

Forrás: MTI




Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care