NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMindenkinek ingyenes lesz az influenzaoltás beadása

2013.02.17

Már 20 európai országban – köztük hazánkban – van kiterjedt influenzajárvány.


Nem kérhetnek pénzt márciustól a háziorvosok az influenza és a pneumococcus elleni védőoltások beadásáért - derül ki a Magyar Közlöny 23. számából, az 1738. oldalon. Mostanáig a nem kötelező jelleggel történő oltásért maximum annyit kérhettek, amennyit a biztosítottnak az oltóanyagért térítési díjként meg kellett fizetnie.

A térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló kormányrendelet módosítása értelmében a kötelező egészségbiztosítás ellátási keretébe nem tartozó egészségügyi szolgáltatások körében a pneumococcus és az influenza elleni immunizálásért nem kérhető térítési díj. A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba - adta hírül az MTI.

Kiterjedt járvány Európában
Továbbra is stabilan tartja magát az influenza Európában. 28 ország jelentett adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak a 2013. február 4. és 10. közötti időszakról. A jelentő országok közel felében nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Földrajzilag kiterjedt influenzajárványról 20 ország - köztük hazánk - számolt be - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ facebook oldalán.

Az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáinak több mint feléből mutatták ki az influenzavírusok valamelyik típusát. Az európai influenza figyelőszolgálat indulása óta fele-fele arányban mutatták ki az influenza A és B vírusokat. A kimutatott influenza A vírusokon belül a múlt héten tovább nőtt az A(H1)pdm09 törzs aránya.

Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik a népesség legalább 1-5 százalékát lefedik. A hálózatban az Európai Unió illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz (kivéve Liechtensteint). Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel, vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak adatot a nemzeti központoknak. Ezek az adatok kerülnek az Európai Figyelőszolgálati Rendszerben összesítésre. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Szaporodnak a látogatási tilalmak
Egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat az influenzajárvány terjedésének lassítására, a bent fekvő betegek védelmében.  Az ÁNTSZ folyamatosan frissített listáján jelzi, hol tilos a látogatás, de indulás előtt érdemes az adott kórház honlapján is tájékozódni.

Forrás: vesebetegség.hu összeállításMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care