KAPCSOLÓDÓ KULCSSZAVAK
cukorbetegség, diabétesz, krónikus veseelégtelenség, magas vérnyomás, megelőzés,
Hírek
Vese Világnapi programok az országban
Mit egyen-igyon a gyerek nyáron?
2011.07.26A betegségek nagy része a gyermekkori helytelen táplálkozásra és a felvett étkezési szokásokra vezethető vissza.
Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, a vese betegségei. Ma Magyarországon 2,5-3,5 millió közötti hipertóniás beteg él, a cukorbetegek száma meghaladja az 1,1 milliót. Számítások szerint a hipertóniások 10, a cukorbetegek 25 százaléka (tekinthető) válik krónikus veseelégtelenné, és ezek a számok a jövőben biztosan növekedni fognak. Kutatások igazolják, hogy a betegségek nagy része a gyermekkori helytelen táplálkozásra és a felvett étkezési szokásokra vezethető vissza - nem véletlen, hogy pl. a magas vérnyomás egyre gyakrabban már tinédzser korban jelentkezik.
„Legjobb ital a tiszta víz! Ez lehet buborékmentes ásványvíz, vagy jó minőségű csapvíz, vagy készítsünk a gyermekek számára teát, lehetőleg cukormentesen vagy csak nagyon kevés cukorral, citrommal, ez hidegen és melegen egyaránt kitűnő. Az cukrozott üdítő italok, colák felesleges kalória bevitelt okoznak, és ha szénsavval dúsítottak, károsak az egészségre, ugyanis köztudott, hogy csontritkulást okoznak. Az ásványvizek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy alacsony nátrium tartalmú vizet vásároljunk.” – mondta el a Nemzeti Vese Program dietetikus szakérője Horváth Mária az Egészségliget rendezvényen. „A nyár bővelkedik zöldségben, gyümölcsben; itt az alkalom, hogy minél több zöldséges étellel kínáljuk gyermekeinket, hogy ezzel is az egészséges táplálkozás felé irányítsuk őket. Készítsünk sokféle alapanyagú és konyhatechnikai eljárással készült ételeket. Ismerkedjünk meg és használjunk újfajta zöldségeket is. Pl.: cukkini, patisszon, padlizsán stb. Vonjuk be a gyermekeket is a sütés-főzésbe. Az együtt készített étel mindig jobb ízű! Az így elkészített ebédet, vacsorát a gyermekeink is szívesebben fogyasztják, könnyebben elfogadják az egészséges zöldséges ételeket.”
Kerüljük, különösen így nyáron, a nehezen emészthető ételeket, a fehérjeszükségletet elsősorban baromfihúsból, tejből, tejtermékekből (kefir, joghurtok, sajtok) fedezze a gyermek.
Tartsunk otthon mindig gyümölcsöt, és ne legyen otthon csokoládé, ropi, édes keksz. Ugyanis ha a kis lurkók csak csokit találnak, azt fogják megenni, ha gyümölcsöt, akkor azt.
Ha a nyári szünetben a gyermek hozzászokik a helytelen táplálkozáshoz, nagyon nehéz visszaállítani egy egészségesebb irányba. Ha pedig ez elmarad, akkor marad a magas cukor- és sófogyasztás, a zsíros ételek rendszertelen fogyasztása, ami végigkíséri tinédzserkorát és megmarad felnőtt korára is. Amikor pedig már a tünetek is megjelennek, sokszor késő, és csak az életminőség romlása következhet. A magas vérnyomásban szenvedők 20 százaléka nem tud betegségéről, a vese csökkenő működésének nincs érezhető, látható tünete, és akik nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek, már csak azzal szembesülnek, hogy leállt a veseműködésük.
Az egészség megőrzésében a megelőzésnek, a helyes táplálkozásnak, a mozgásnak, döntő jelentősége van. Sajnos ma sem veszítette el aktualitását az ismert Konficius idézet: „Az ember élete első felében egészségét áldozza arra, hogy vagyont szerezzen magának, második felében pedig vagyonát arra, hogy egészségét visszaszerezze.”
Azonban mi szülők ezen a nyáron is tegyünk meg mindent gyermekeink egészségéért.
