NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMűködő mesterséges vesét állítottak elő

2013.04.15

A mesterséges szerv a transzplantációt követően megkezdte a vizelettermelést.


Laboratóriumi körülmények között előállított vesét ültettek be patkányoknak amerikai kutatók: a mesterséges szerv a transzplantációt követően megkezdte a vizelettermelést adta hírül a BBC nyomán az MTI. A vese a laboratóriumi körülmények között ez idáig előállított legbonyolultabb szervek közé tartozik. A működő mesterséges vese felé vezető első lépést a Massachusetts General Hospital szakemberei tették meg. A patkányvese a beültetést követően 5 százalékos hatékonysággal működött.

A vizsgálatot vezető Harald Ott szerint már a normális veseműködés töredékének helyreállítása is elegendő lehet. Mint elmondta, egy hemodialízisben - veseműködést pótló kezelésben - részesülő páciens esetében például a veseműködés 10 százalékról 15 százalékra javítása is jelentős előrelépést jelent. A patkánykísérletek sikerére támaszkodva a kutatók úgy képzelik a mesterséges emberi vese előállítását, hogy megtisztítják a vesét az elhalt sejtektől, hogy csak a váz maradjon meg, majd a szervet újraépítik a pácienstől származó sejtekkel.
 
Ez két jelentős előnnyel járna a szervátültetésre nézve. Egyrészt a szövet egyezne a páciensével, így nem lenne szükség élethosszig tartó gyógyszerszedésre a beültetett szerv kilökődésének megelőzése érdekében, másrészt jelentősen nőne az átültetésre alkalmas szervek száma: jelenleg ugyanis a felajánlott vesék jelentős részét nem tudják hasznosítani, ám a jövőben ezeket is lehetne "alapnak" használni az újak megépítéséhez.

A vese a felelős a szervezet anyagcseréje közben keletkező vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolításáért, és ez a leggyakrabban átültetett szerv, amelyre rendkívül hosszú a várólista világszerte. "Csak az Egyesült Államokban jelenleg százezer páciens vár vesetranszplantációra, miközben évente nagyjából mindössze 18 ezer beavatkozást végeznek" - húzta alá a szakember a mesterséges vese előállításában rejlő lehetőségek kapcsán.

Az emberi páciensek bevonásával történő vizsgálatokig még számtalan kutatásra lesz szükség. A mostani eredményeket a Nature Medicine című folyóiratban ismertették a szakemberek.

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care