NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMunkakönyv, tankönyv betegeknek: Veseelégtelenséggel élni

2011.06.29

Akik olvasták és használták a könyvben található információkat és tanácsokat, azoknak csökkentek a panaszaik. Még megrendelhető!


A Magyar Vese-Alapítvány célja, hogy segítse a hazai vesegyógyászati oktatást, kutatást, betegellátást és ezzel hozzájáruljon a vesebetegségek megelőzéséhez, illetve a gyors diagnózishoz, az eredményes gyógyításhoz, a rehabilitációhoz és a betegek életminőségének javulásához. Az Alapítvány elnökének javaslatára jött létre a 2005 óta minden év második márciusi csütörtökén megtartott „Vese Világnapja”, melynek keretében emberek százmillióihoz jut el az üzenetet, hogy az egyre növekvő számban előforduló veseelégtelenség megelőzhető és gyógyítható.

Az Alapítvány elsők között fordíttatta le és az idei világnapon adta közre Kerstin Bergström – Per Ake Zillen: Veseelégtelenséggel élni (Kézikönyv a megelőzésről és önmagunk gondozásáról) című hasznos, egyedülálló, akár munkafüzetként is használható könyvét, amely nemcsak a vesebetegeket segíti, de úttörő munkát is végez a társadalom egészségtudatos viselkedésének hazai terjesztésében.

Magyarországon ma több százezer olyan ember él, akinek veseműködése beszűkült és ezért nephrológiai gondozásra, illetve krónikus veseelégtelenség kialakulását megelőző kezelésre volna szüksége. Ugyanakkor a krónikus vesebetegek gyógykezeléséhez nincs szükség az orvos folyamatos, gyakori jelenlétére, közreműködésére. Elengedhetetlen azonban, hogy a beteg önállóan, illetve környezete segítségével olyan életmódot folytasson, amely gátolja a betegség előrehaladását.

A betegnek ismernie kell a különböző panaszok mögött meghúzódó kórélettani mechanizmusokat, a laboratóriumi eredmények értelmét, a vérnyomás és a vese működésével kapcsolatos vizsgálatok értékeinek értelmezését, a diéta, a mozgás, azaz az életmód szükséges változtatásának részleteit. Ehhez nyújt segítséget e munkafüzet, melyet alapvetően egy vesebeteg fogorvos professzor írt, saját, közvetlen tapasztalatai alapján. Elképzeléseinek helyességét bizonyítja, hogy a súlyos fokú veseelégtelenség ellenére évekig el tudta kerülni a dialízist. A svéd nyelven megjelent első kiadás után – kérdőíves felméréssel – kimutatták, hogy azoknak a betegeknek, akik olvasták és használták a könyvben található információkat és tanácsokat csökkentek a panaszaik. Lassult a veseszövetük károsodása, illetve alacsonyabb volt az ellátásukra fordított egészségügyi kiadás. Tehát e kiadvány nemcsak a betegeknek, hanem a környezetüknek és a társadalomnak is hasznára vált.

A kiadvány nem születhetett volna meg az Avicenna, a B.Braun, a Diaverum, a Fresenius, a Roche, a Semmelweis Kiadó cégek nagylelkű támogatása nélkül, hiszen a költségek mintegy 50%-át az adományok fedezték. A szervezet köszönetet mond Kiss Gergely gyógyszerészhallgatónak a gondos fordításért, Haris Ágnes és Szabó Tamás nephrológusnak a lelkiismeretes szakmai lektori munkáért. Az Alapítvány háláját fejezi ki Papp Ritának, a hazai tápanyagtáblázat megjelentetésének engedélyezéséért és végül de nem utolsó sorban a Semmelweis Kiadó igazgatójának, Táncos László grafikusművésznek szakavatott támogató segítségét, mellyel a könyv eredeti stílusát, formáját nemcsak megőrizni, de azt túlszárnyalni is sikerült. A könyv értéke 3800 Ft, de ez a könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba. A Magyar Vese-Alapítvány, mely közhasznú jótékonysági szervezet, minden határon belüli és túli rászorulónak ingyen adja e kiadványát, melynek szövege már interneten is hozzáférhető az érdeklődőknek. További információ, megrendelési lehetőség, internetes változat az alapítvány honlapján

A könyv adatai:

Kerstin Bergström – Per Ake Zillen: Veseelégtelenséggel élni

(Kézikönyv a megelőzésről és önmagunk gondozásáról)

Fordította: Kiss Gergely

Magyar kiadást átdolgozta: Prof. Dr. Rosivall László

Felelős kiadó: Prof. Dr. Rosivall László, Magyar Vese-Alapítvány

Borítót tervezte: Dr. Táncos László

Kiadó: Semmelweis Kiadó

Példányszám: 1500
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care