NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanMűtéttel csökkentik a magas vérnyomást

2012.03.25

A vese ütőerének faláról eltávolítják az idegeket, s ezáltal csökkentik az idegrendszerre ható ingereket.


A magas vérnyomás csökkentésének forradalmian új, műtéti eljárással történő módját próbálták ki szlovák orvosok Pozsonyban - adta hírül a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál. Az új gyógymód azoknak a magas vérnyomással küszködőknek nyújt új reményt, akiknek például nem jelenthet megoldást a hosszú gyógyszeres kezelés. Ehelyett most műtéttel elérhető tartós eredményt kínál az az új módszer, amelyet elsőként a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézete (NÚSCH) alkalmazott.

A különleges gyógymód lényege a vese és az agy közti szimpatikus idegpályák megszakításában rejlik. A műtéti beavatkozás során a vese ütőerének faláról eltávolítják az idegeket, s ezáltal csökkentik az idegrendszerre ható ingereket, ami befolyásolja a vérnyomás szintjét.

"Az eljárás majdnem két óráig tart, közben a páciens ébren van" – magyarázta Ivan Vulev, az NÚSCH főorvosa, aki Szlovákiában elsőként alkalmazta ezt a módszert. Hozzátette: az idegek eltávolításával csökken az idegrendszerre gyakorolt nyomás, s ennek köszönhetően pár hónap alatt akár egyharmadával is csökkenteni lehet a magas vérnyomást. Rámutatott: ez a beavatkozás a gyógyszeres kezelésnél sokkal hatékonyabban és főleg tartósabban csökkenti a vérnyomást.

Az emberi vese naponta átlagosan 200 liter vért szűr át, ezért olyan szerv, amely döntő mértékben befolyásolja a vérnyomás szintjét.
 
Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care