NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNegyed évszázad a vesék védelmében

2013.08.24

A bor egészségre és a vesére gyakorolt hatásáról is szó lesz a konferencián.


Immáron 20. alkalommal rendezik meg az egyhetes, angol nyelvű, nemzetközileg is elismert (29 európai/US CME kreditpont, illetve 50 OFTEX creditpont értékű) nephrológiai kurzust, a Budapesti Nephrológiai Iskolát, amit a 25 éves Magyar Vesealapítvány szervez.

A Semmelweis Egyetemen megrendezésre kerülő esemény egyike a világ legrégebbi és legismertebb nephrológiai kurzusának, ami 61 országból érkező résztvevőt vonzott az elmúlt évek során. Az eseményre 2013. augusztus 26 és 31. között a huszadik alkalommal kerül sor, amire a szervezők több különleges programmal is készülnek.

Az egyhetes program során kiváló nemzetközi előadók segítségével tekinthetőek majd át a nephrológia, hipertonológia, dialízis és a transzplantáció legfrissebb ismeretei. Az idei előadók között megtalálható lesz a Nemzetközi Nephrológiai Társaság jelenlegi és előző elnöke, valamint az Európai Vese Szövetség – Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság jelenlegi és előző két elnöke is.

A témakörök a molekuláris kérdésektől egészen a betegágy melletti feladatokig terjednek, magukba foglalva a tudományos újdonságoktól a klinikai tapasztalatokig szinte mindent. A workshopok során lehetőség nyílik majd kiscsoportos közvetlen megbeszélésekre, ahol a résztvevők bemutathatják saját tapasztalataikat és feltehetik kérdéseiket. A programnak része lesz a legmodernebb dialízis és kutató központok meglátogatása is.

A 2013-as Budapesti Nephrológiai Iskolát a 11. Nemzetközi Bor és Egészség Szimpóziummal együtt, valamint a 8. Vese Világnaphoz csatlakozóan tartják majd meg.

A Nemzetközi Bor és Egészség Szimpóziumot augusztus 26-án rendezik meg, melyen a világ egyik legnevesebb nefrológusaként számon tartott Eberhard Ritz beszél majd a bor egészségre és a vesére gyakorolt hatásáról. A bort már Hippokratész, az orvostudomány megalapítója is használta nyugtató és sebgyógyító céllal, a hasmenés, az alvási zavarok és a vizenyőképződés ellenszereként. Azóta számtalan tudományos kutatás készült a bor és az alkoholfogyasztás hatásairól. Vizsgálatokkal igazolható, hogy a mértékletes borfogyasztás javíthatja a szívbetegek, a magas vérnyomással küszködők és a cukorbetegek életkilátásait és a krónikus veseelégtelenség kialakulásának rizikóját is csökkenti, a kulcskérdés persze mindig a mennyiség.

Részletek az esemény honlapján

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care