NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNemcsak a húszéveseké a világ

2012.05.21

Előfordult már, hogy a nagymama adta oda veséjét az unokának.


Az életkornál fontosabb a vese állapota az élő donoros transzplantációnál. Ma már nem ritkák a 70 feletti donorok, igaz, ezek az idős emberek kifejezetten jó egészségi állapotban vannak. Az egyre korszerűbb eljárások is hozzájárultak ahhoz, hogy mind szélesebb körben lehetséges az élő donáció, Magyarországon is az utóbbi 3 évben megduplázódott ezek aránya: a 2009-es 8 százalékról, 2012-re 16 százalékra nőtt. Mindezt Langer Róbert professzor, a SE Transzplantációs Klinika igazgatója mondta a napokban megrendezett Országos Pszichonefrológiai és Rehabilitációs Konferencián.

Az első magyarországi vesetranszplantáció óta 6 ezer átültetés történt, jelenleg évente átlagosan 300. Korábban szinte kizárólag agyhalottakból származó vesét ültettek be, ma már egyre több az élődonorok száma. 2010-ben például 265 hagyományos transzplantáció és 42 élődonoros átültetés történt, tavaly pedig ez utóbbi szám már 47 volt. Az élődonoros veseátültetés 16 százalékos részesedése nem rossz arány, igaz a skandináv országok 40 százalékához képest már nem annyira jó. Európa északi felén, különösen Norvégiában nemcsak arányaiban a legmagasabb az élődonoros transzplantáció, hanem valószínűleg itt ültették be a legidősebb, 86 éves donor veséjét is.

Az élő donáció mellett szól az az érv is, hogy ebben az esetben hosszabb a túlélés esélye, átlagosan körülbelül 20 év, míg a halott donortól származó vesénél ez átlagosan körülbelül a fele. Az hogy mitől függ a transzplantáció utáni megélt évek száma? Természetesen a beültetett vese állapotától, ami pedig a donor életkorától, hiszen a kor előrehaladtával nőhet a szövődmények száma is. Langer Róbert szerint azonban önmagában semmit nem jelent az életkor, a biológiai kor viszont annál inkább. Ismert ugyanis, hogy elmaradottabb régiókban akár fiatalabbaknak is lehet olyan veséje, amit nem lehet átültetni, de vannak olyan fejlett területek, ahol nincs nagy kockázata az idősebb donor vesebeültetésének. Ez a különbség akár egy városon belül is tapasztalható: például Budapest egyes kerületeiben olyan egészségi állapotban vannak a lehetséges donorok, mint Németországban, más kerületekben viszont olyan a helyzet mint Tunéziában.

Néhány adat:
1999 és 2002. között több mint 15 ezer élődonációt végeztek az Egyesült Államokban, a beavatkozás két esetben végződött halállal. Ez az arány kevesebb, mintha valaki az Egyesült Államokban gépkocsit vezetne két éven át, vagy két gyermeket szül. Az amerikai élődonációs (UNOS) programban részt vevő centrumok 27 százaléka nem határoz meg felső korhatárt, 6 százaléka azt 55 évben adja meg, 13 százaléka 60-ban, 70 százaléka 70, míg 3 százaléka 80 éves korig távolít el vesét. A centrumok nagy többsége 18 évnél fiatalabb donort nem használ fel.
BebMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care