NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNemzetközi Transzplantációs Szimpózium Visegrádon

2014.08.29

Úttörő kezdeményezés a szervátültetett gyermekek rehabilitációjára összpontosító tapasztalatcsere.


A transzplantáció elfogadott és elérhető kezelési móddá vált a gazdaságilag fejlettebb országokban az utóbbi három évtizedben, végállapotú szervelégtelenségben szenvedőknek. Az első magyarországi gyermek-szívtranszplantáció (2007) óta összesen 27 gyermek kapott új szívet. 2008-ban pedig bevezették a mechanikus keringéstámogató eszköz, a műszív (Berlin Heart) alkalmazását gyermekeknél. Eddig 7 gyermek részesült a transzplantációt megelőzően műszív-kezelésben.

A gyermekek transzplantációja, a megelőző és az utógondozás összetett folyamat, biológiai, fiziológiás és pszichés szempontokból egyaránt. A veseátültetés kivételével a többi szerv esetében nem rendelkezünk hosszabb távra elfogadható szervpótló kezeléssel, ezért valamennyi érintett család átél „halálközeli élményt”. A gyermekgyógyászok kezdettől fogva tisztában vannak azzal, hogy a betegek gondozása csapatmunka, egyebek mellett a nephrológus (a kardiológus, a hepatológus stb.), a pszichológus, a pedagógus és a szociális munkás szoros együttműködését igényli.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civil szervezet szervezésében zajló Nemzetközi Transzplantációs Szimpózium úttörő kezdeményezés, amely a szervátültetett gyermekek rehabilitációjára összpontosító tapasztalatcsere. A kétnapos tanácskozáson olyan megkerülhetetlen témákat elemeznek az előadók, mint a szervátültetett gyermekek életminőségének vizsgálata ( Dr. Szőnyi László, a SE I. sz. Gyermekklinika egyetemi docense), a szívtranszplantált gyermekek fizioterápiájának tapasztalatai ( Lacsni-Deutsch Katalin, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ gyógytornásza), a pszichológus szerepe a transzplantált gyermekek és családjaik életében ( Dr. Szekeres Ágota, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar adjunktusa), vagy a sport és a rehabilitáció kapcsolata a szervátültetéssel ( Káldi-Szendi Mónika testnevelőtanár).

A résztvevők betekintést nyerhetnek Finnország, Németország, Nagy-Britannia, Svájc, Írország és Törökország transzplantációs kihívásaiba és legjobb gyakorlataiba.

A Nemzetközi Transzplantációs Szimpózium fővédnöke: Dr. Cserháti Péter, egészségügyi struktúraváltásért felelős miniszteri biztos, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója.

A Szimpózium ideje: 2014. szeptember 3-6.

A Szimpózium helye: Hotel Visegrád, 2025 Visegrád, Rév u. 15.

Az ATV beszámolója az eseményről

Részletes program és az előadások összefoglalója


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care