NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNő az élődonoros transzplantációk száma

2012.04.16

Egyre többen vállalják a műtétet hozzátartozójuk életéért.


Nő az élődonoros transzplantációk száma Magyarországon. Mind többen ismerik fel, hogy egyik veséjük vagy májuk egy részének átadásával életet menthetnek. A szervátültetések legújabb eredményeiről is szól a transzplantáció helyzetéről rendezett vasárnapi vecsési konferencia. Magyarországon év eleje óta nagyobb eséllyel kapnak szervet szükség esetén a rászorulók, hazánk ugyanis részleges tagja lett a donorszervek szétosztását koordináló Eurotransplant nevű nemzetközi összefogásnak – írja a Kossuth Rádió Krónika című műsorában elhangzottak nyomán a hirado.hu.

A veseátültetés a leggyakoribb a transzplantációk között, emellett évente hét-tíz, pár hónapos csecsemő kap májat, általában a szüleitől – ezeket a műtéteket Németországban végzik. Tavaly mintegy négyszáz ember kapott új szervet Magyarországon, kétszáznegyvennél több esetben halott donortól – közölte a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa.

Az alapítványi vezető kiemelte, ma már egyre több hozzátartozó ismeri fel, hogy megmentheti szerettei életét, ha szükség esetén feláldozza egyik veséjét vagy a mája egy részét, ami által ráadásul a saját életminősége sem romlik. „Kevés az agyhalott donor, egyre inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy több élődonációs transzplantáció legyen. Ez Magyarországon egy pár évvel ezelőtt még nagyon-nagyon alacsony volt, az összes transzplantációnak a 2-3%-a – ma már 15–20% körül van. Egy-egy ilyen fórum után mindig négy-öt-hat jelentkező is van" – nyilatkozta Szalamanov Zsuzsa.
 
Forrás: hirado.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care