NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNövelik a veserák kockázatát egyes fájdalomcsillapítók

2013.03.07

Amerikai kutatók vizsgálták a fájdalomcsillapítók és a vesesejtes rák közötti kapcsolatot.


Eunyoung Cho, a Harvard Egyetem orvosi karának adjunktusa valamint a bostoni Brigham és Női Klinika epidemiológus munkatársa és kollégái metaanalízist végeztek 18 kutatás eredményeinek felhasználásával - idézte a Medipress hírét a Semmelweis Figyelő. „A mi elemzésünk a legkiterjedtebb ebben a témában. Elsőként vetettük fel a lehetőségét annak, hogy ezek a széles körben használt gyógyszerek növelhetik bizonyos daganatfajták kialakulásának esélyét” - állítják a kutatók.

Cho és munkatársai a Medline adatbázisát használták az acetaminophen, az aszpirin és más nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) használatáról szóló kutatások elemzéséhez, melyek 1966 és 2011 között zajlottak. Az acetaminophen és az aszpirin kockázatával egyenként 12 kutatás foglalkozott, az NSAID-okkal 5. Az eredmények szerint az acetaminophen bármilyen jellegű használata 33 százalékkal emelte az RCC kialakulásának esélyét, az NSAID-ok pedig 26 százalékkal. Az aszpirin esetében nem találtak növekedést. A metaelemzés eredményei nagy mennyiségű fájdalomcsillapító alkalmazása esetében mutattak összefüggés.

Forrás: Medipress - Semmelweis Figyelő
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care