NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNyílt nap a kórházban a Vese Világnapján

2013.03.14

A Vese Világnapja alkalmából rendeztek a Kanizsai Dorottya Kórház Vesebeteg Gondozójában nyílt napot - tudósított a Kanizsa Újság.


Dr. Brünner Szilveszter főigazgató főorvos elmondta, a nyílt nappal céljuk, hogy felhívják a figyelmet a vese központi szerepére általános, egészségünk szempontjából, másrészt, hogy csökkentsék a vesebetegségeket és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát és súlyosságát.  A főigazgató a prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen Magyarországon a betegek több mint felénél csak végstádiumban ismerik fel a veseelégtelenséget. Ekkor már dialíziskezelés szükséges az életveszélyes állapot miatt. Hazánkban már közel hatszázezren szenvednek vesebetegségben és ez a szám évről-évre csak növekszik.

Dr. Németh Anikó, az FMC Dialízis Központ orvos-igazgatója hozzátette, nyolc aranyszabályt kell betartanunk, hogy csökkentsük a vesebetegségek kialakulásának kockázatát, így fontos a fittség megőrzése, a rendszeres vércukorszint, vérnyomás, a vesefunkció ellenőrzése, elegendő folyadék fogyasztása, a dohányzás mellőzése, egészséges ételek fogyasztása, a testsúly kordában tartása, valamint a vény nélküli gyógyszerek mellőzése. Lényeges ezek betartása, hiszen ez az életünk végéig tartó betegség befolyásolja életminőségünket.

A nyílt napon a résztvevőknek lehetősége volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a főigazgató főorvosnak, Dr. Németh Anikónak, a dietetikusnak, valamint általános vizeletvizsgálat elvégzésére is mód nyílt.

Forrás: kanizsaujsag.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care