NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanNyílt nap kedden a dialízis központban

2012.03.26

Nyílt napra várják az érdeklődőket, március 27-én a Vese világnapja alkalmából.


Magyar nephrológusok kezdeményezésének köszönhetően 2006 óta minden év márciusban megtartják a Vese világnapját, amikor a szakma képviselő igyekeznek a betegségre irányítani a figyelmet. A világnaphoz kapcsolódva a Tolna megyei Balassa János Kórház területén működő dialízisközpontban idén is nyílt napra várják az érdeklődőket, március 27-én 14 órai kezdettel.
 
Dr. Wagner Gyula nefrológus főorvos, a szekszárdi dialízisközpont vezetője hangsúlyozta, a vesebetegség alattomosan alakul ki, a beteg panaszai csak akkor jelentkeznek, amikor már nagy a baj.
Fontos tudni, hogy a gondozottak 60-70 %-nál a veseelégtelenség nem elsődlegesen, hanem magasvérnyomás, vagy cukorbetegség következtében alakult ki. Ma Magyarországon körülbelül kétmillió magas vérnyomásos és egymillió cukorbeteg, azaz potenciális vesebeteg él.

Tolna megyében körülbelül 10 ezer ember állhat a betegség valamely stádiumában, a szakma látókörébe azonban csak ezren kerültek. Éppen ezért fontos, hogy aki a fentebb említett betegségekben szenved, az a veséjére is odafigyeljen. A bajra vér-, vizelet-, valamint ultrahangos vizsgálattal fényt tudnak deríteni, sőt a vizeletből kimutatható fehérje menyisége alapján azt is meg tudják mondani, milyen gyors az állapotromlás.

Odafigyeléssel azonban a folyamat lassítható. Ehhez szigorúan rendben kell tartani a vérnyomást, illetve a cukorbetegséget, le kell mondani a cigarettáról, ügyelni kell a testsúlyra, kerülni kell a sós ételeket, és a fehérjebevitelt is ajánlatos csökkenteni.
Minderről dr. Wagner Gyulától részletesebben is tájékoztatást kaphatnak azok, akik kedden ellátogatnak a szekszárdi központba, ahol bepillantást nyerhetnek a dialízis menetébe, illetve választ kaphatnak kérdéseikre.

Idén a világnap fókuszában a veseátültetés áll. A B.Braun Avitum Zrt. 7. számú, szekszárdi díalizisközpontja ebből a szempontból kedvező helyzetben van, évente 6-7 beteg kap új vesét, ami szép számnak számít.

Forrás: Tolnai Népújság
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care