NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban„Önnek az élet kedVES-E?”

2013.03.14

Szokatlan figyelemfelkeltő produkció, plakátkiállítás a Vese 8. Világnapján


Negyedórára megállt az élet csütörtök délután Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában. Először ugyanis csak néhány, később már két tucat fiatal ropta figyelemfelkeltő táncát a földszinti előtérben, majd ismert musical-színészek fakadtak dalra. Mint kiderült, az úgynevezett flash mob produkcióval a Madách Színház Társulata akarta a Vese Világnapján ráirányítani a figyelmet páros szervünk védelmének fontosságára .

A Madách társulata mindig igyekszik olyan ügyek mellé állni, amelyek komolyan érintik az embereket – mondta Nagy Sándor, a produkció kiötlője, aki azt is elárulta, hogy a táncrészletet és a dalokat a színház József és a színes szélesvásznú álomkabát című előadásából kölcsönözték. A neves színművész megemlítette azt is, hogy nemrégiben a stroke megelőzésének ügye mellé állt a társulat, most pedig úgy érezték, hogy muszáj felemelniük a szavukat, pontosabban saját eszközeikkel kell hangsúlyozniuk: mindenki védje a veséjét.A flas mob másik sztárja Gallusz Niki bevallotta, eddig csak annyit tudott a veséről, hogy az egészsége védelmében sok vizet kell inni, de a mostani Vese Világnap számára is figyelmeztetést jelent: törődjön többet ezzel a szervével is. A neves művésznő kijelentette: ő is úgy tartja, egy ismert embernek kötelessége ilyen fontos ügyek mellé odaállni. M int megt udtuk, a Madách Színház egész évben együttműködik a Nemzeti Vese Programmal, segítve aazt céljai elérésében.

A tánc végén felvételről az RTL ismert hangja, a Nemzeti Vese Program egyik „arca” Both András invitálta a bevásárló központ közönségét a III. emeleten megnyíló, szintén a világnaphoz kapcsolódó plakátkiállítás megnyitójára. A 20 közszemlére tett alkotást a Nemzeti Vese Program pályázatára készítették a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika tanszékes hallgatói. A cél az volt, hogy olyan plakátok szülessenek, amelyek felhívják a társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára! A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!

A 20 plakát között több is akadt, amely már csütörtökön felkeltette a közönség figyelmét. Egyik ilyen volt az az ötletes feliratú alkotás, amelyen ez áll: „Önnek az élet kedves-e?” A kiállítás megnyitóját egybekötötték a pályázati eredményhirdetéssel is. A fődíjat, amelyhez 150 ezer forint pénzjutalom is járt, dr. Reusz György professzor, a Nemzeti Veseprogram szakmai igazgatója és Zoltán György operatív igazgató adta át Varga Anna Gizellának. Nívódíjat kapott Veszteg Virág, és több fiatal képzőművészt is oklevéllel jutalmaztak.A nyertes plakát, Varga Anna Gizella alkotása

A professzor elárulta, nem hitt a szemének, amikor meglátta az elkészült plakátokat, annyira tökéletesnek találta ezeket. „Dédelgetett álmom, hogy ezeket az alkotásokat egy naptárba vagy egy albumba kötve sokszorozhassuk” – tette hozzá. Egyelőre azt tudni, hogy a plakátok március 24-ig láthatóak a bevásárlóközpontban, de nem elképzelhetetlen, hogy vándorkiállítás keretében az ország több pontján is megtekinthetőek lesznek, majd valószínűleg háziorvosi rendelők falára kerülnek.

Az eseményen készült képes beszámolónkat itt találja

Forrás: vesebetegseg.hu - Weborvos.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care