NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÖt éve él édesanyja veséjével Emőke

2012.06.08

A sándorfalvi Szász Emőke öt éve kapta meg édesanyja veséjét a szegedi sebészeti klinikán.


A sándorfalvi Szász Emőke öt éve kapta meg édesanyja veséjét a szegedi sebészeti klinikán. A most 21 éves lány azóta teljes életet élhet és a "második születésnapját" sem felejti el évről-évre megünnepelni. "Májusban volt öt éve, hogy sikeres élődonoros műtétet végeztek el rajtunk Szegeden. Az operáció napján felhívtam anyukámat, megköszöntem neki, hogy másodszor is életet adott nekem. Az eredményeim nagyon biztatóak, mindketten jól vagyunk" - magyarázza Szász Emőke – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

A szülei sokáig nem is sejtették, hogy lányuk súlyos betegségben szenved, tízéves volt, amikor kiderült: komoly bajok vannak a veséivel, elkerülhetetlen a dialízis. A kezelés ellenére folyamatosan felszökött a méreganyagszintje, többet feküdt a kórházban, mint amennyit az iskolapadban ült. Az első veseátültetése után - egy agyhalott donor szervét kapta meg - egy év múlva súlyos kilökődési reakció lépett fel nála, visszahívták dialízisre. A kislány immunrendszere teljesen felborult a kilökődés után, leállt a vizelete és átmenetileg cukorbetegséggel is kezelték. A megpróbáltatásokat a kamaszlány pszichésen is nehezen viselte. Ekkor javasolták az orvosok az élődonoros transzplantációt. Emőke anyukája, Ella azonnal rábólintott. Két külön műtőben, egymással párhuzamosan zajlott az operáció: mire előkészítették Emőkét, már hozták is az anyuka kioperált veséjét. A műtét sikeres volt, néhány nappal később Emőke új veséje már normálisan működött.

Nem is mertem belegondolni, hogy nem sikerülhet a beavatkozás. Csak az lebegett a szemem előtt, hogy bármilyen rövid idő is ajándék a lányom számára. Eltelt öt év és mindketten jól vagyunk, ennél nincsen fontosabb. Nekem pedig nem jelent problémát egy vesével élni, hat héttel a műtét után már dolgoztam – nyilatkozta az édesanya, Ella.

Emőke ugyan az iskolában kénytelen volt egy évet kihagyni, de magántanulóként pótolta a lemaradást. Tavaly előtt érettségizett, most gyógyszertári asszisztensnek tanul, még egy éve van hátra. Már csak három havonta kell ellenőrzésre járnia. Amennyiben a megengedettnél kicsit magasabb a méreganyag-szintje akkor infúziót és gyógyszereket kap.

"Tisztában vagyok azzal, bármikor kilökődhet az anyutól kapott vesém, de hiszek abban, hogy még hosszú évekig élhetek vele. Végül is, eddig vigyáztak rám a védő angyalaim!" – fűzte hozzá Emőke.
 
Délmagyar.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care