NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÖtszáz szakember a Debreceni Nephrológiai Napokon

2013.05.30

Idén a Nemzeti Vese Program lakosságnak szánt figyelemfelhívó akciói összekapcsolódnak a hagyományos Debreceni Nephrológiai Napokkal.


Idén a Nemzeti Vese Program lakosságnak szánt figyelemfelhívó akciói összekapcsolódnak a hagyományos Debreceni Nephrologiai Napokkal, amelyeken szerdától szombatig több mint ötszáz szakember szerezhet gyakorlati ismereteket - idézi az MTI tudósítását a Richpoi Hírek.

A nephrológia - a vese belgyógyászati betegségeinek szaktudománya - debreceni szakmai programján nyitni kíván a társtudományok képviselői felé - hangsúlyozta Kárpáti István egyetemi docens, a kongresszus főszervezője a program szerdai debreceni sajtótájékoztatóján.

A Magyar Nephrologiai Társaság (MNT) főtitkára hozzátette: az oktatók továbbképzéséhez "lebontják a különböző orvostudományi területek közti falakat", a képzésekbe bevonják az ápolókat és a szakorvosokat is. Balla József, a Debreceni Egyetem (DE) Nephrologiai Tanszékének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a DE Orvos- és Egészségtudományi Centrumában hozták létre Magyarország első szervpótlást végző centrumát. A régiós ellátási központban ma már például a betegek légzési elégtelenségeit kezelő berendezés, "műtüdő" is rendelkezésre áll.

Mátyus János, az MNT Klinikai Bizottságának elnöke a hazai betegstatisztikákat ismertetve kiemelte, hogy a veseelégtelenség népbetegségnek nevezhető, hiszen közel 1 millió hazai beteget tartanak nyilván. Hozzáfűzte: jelenleg 7 ezren részesülnek művesekezelésben és mintegy 3 ezren élnek átültetett vesével.

A vesebetegség legfontosabb szövődménye a jelentősen felgyorsult érelmeszesedés, amely miatt a betegek többsége meghal, mielőtt még vesepótló kezelés válna szükségessé - magyarázta Mátyus János, aki szerint a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat azért is nagyon fontos, mert a vesebetegség sokáig rejtve maradhat és klinikai tünetek csak a betegség végső stádiumában jelentkeznek.

Az egyetemi docens szólt arról is, hogy tavaly óta a későbbi stádiumban szenvedő vesebetegeknél pontosabb felismerést tudnak elérni, miután Európában is az elsők közt vezették be a hazai laborokban a vesefunkció legjobb jelzőjének tartott GFR (glomerulus filtrációs ráta) automatikus használatát. Zoltán György, a Nemzeti Vese Program operatív igazgatója elmondta, hogy tavaly óta jelentősen, 20 százalékkal, közel ezer főre emelkedett a transzplantációs várólistán lévők száma, de ezzel együtt az élődonoros transzplantáltak száma is több lett.

Reusz György, a program szakmai igazgatója elmondta: egy képzőművészeti főiskolások által készített - és a nephrológiai napokhoz kapcsolódóan szerdán megnyitott - plakátkiállítással igyekeznek a nagyközönség számára is "fogyasztható" formában megjeleníteni a vesebetegség tüneteit és a megelőzést népszerűsíteni.

Céljuk, hogy minél többen járjanak szűrésekre. A plakátok közül legalább egyet később minden háziorvosi rendelőbe eljuttatnának - tette hozzá.

Forrás: MTI - Richpoi.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care