NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanOtt leszünk a 27. Spar Budapest Nemzetközi Maratonon

2012.10.01

Drukkolhatunk a szervátültetettek csapatának, kérdezhetjük a szakértőket, tesztelhetjük a vesebetegség jeleit.


A Nemzeti Vese Program következő állomásaként 42 kilométeres maratont futnak a vese transzplantáltak a Városligetben! E mellett, a Futás Napja október 7-i rendezvényén az alapítványi falu vese sátrában várják a vesebetegségek és a transzplantáció iránt érdeklődőket, a versenyen pedig szurkolhatnak a szervátültetettek csapatának!

A 27. Spar Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztiválon történő részvétellel a program szervezői szeretnék elérni, hogy minél többen beszéljenek a vese működéséről, és tegyék át a hangsúlyt az életmódváltásra, a megelőzésre. A vesebetegek száma ugyanis évente 6-7 százalékkal növekszik, becslések szerint Magyarországon minden 10. embernek van - sok esetben rejtett - veseproblémája. A gondozottak száma félmillió, közülük 6500-an rendszeres dialízisre szorulnak.

Ezért kell elsősorban a betegek, de az orvosok, és a közvélemény figyelmét is évről-évre ismételten felhívni arra, hogy a vesekárosodás a háziorvostól kért éves rutin laborvizsgálatok során időben kiszűrhető, életmódváltással, gyógyszerekkel jól kordában tartható. A statisztikák tükrében fontos, hogy minél többen ismerjék meg a vese alap- és kísérőbetegségeit, kezelési módjaikat, a vesepótló eljárásokat, a dialízist és a transzplantációt , és persze a betegség megelőzésének lehetőségeit.

Az NVP sátrában ott lesznek a veseprogram nagykövetei: Börcsök Enikő színművész és Both András az RTL hangja. Orvos és dietetikus ad személyre szóló tanácsot, és bemutatkozik a BCM testösszetétel mérő készülék is. Az okos diagnosztikai eszköz megmutatja, vajon optimális-e szervezetünkben az izomtömeg és a zsírszövet aránya, valamint azt is, hogy van-e feleslegesen visszatartott folyadék. Ez nemcsak vesebetegséget jelezhet, hanem gyakran párosul szív- és érrendszeri panaszokkal is. Mivel az elhízás, a magas vérnyomás és a diabétesz következménye a legtöbb vesebetegség, a szórólapjainkon ismertetett aranyszabályok a civilizációs betegségek megelőzésére és karbantartására figyelmeztetnek. Szerepel közöttük a megfelelő táplálkozás, a fittség, a sóbevitel korlátozása, de a gyógyszerfogyasztás mérséklése és ellenőrzése is.

Ezen a napon a 9.30-kor rajtolók azt is szeretnék bizonyítani, hogy a transzplantáltak teljes életet élhetnek, ezért az 5 fős Ekiden váltón – 11,4 km-11,8km-5,1km-4,5km-9,4km - indul a szervátültetettek csapata. Az eredeti maratoni táv - 42 195 méter- végigfutása az egészségesek számára is komoly teljesítményt jelent, ezért válhatott a kitartás egyik szimbólumává.

A transzplantáltak csapatkapitánya Jung Ágnes kétszeres vese transzplantált, a csapat edzője is. Sokszoros világ és Európa csúcstartó: futószámokban, gyaloglásban és súlylökésben. 25 világbajnoki címet és 31 Európa-bajnoki címet szerzett. Ő az Ekiden váltó negyedik futója: 4.5 kilométerrel. Vecsernyán László adóügyi szakértő szintén kétszeres vese transzplantált. Laci 1999-óta gyaloglásban a legeredményesebb szervátültetett atléta, hatszoros világbajnok és Európa-bajnok. Első futóként a 11.4 kilométeres távot vállalta.

A második futó – 11.8 km- Mezei Gergő debreceni egyetemista a csapat legfiatalabb tagja 24 éves vese transzplantált. Gergő országúti kerékpárban is többszörös világ és Európa győztes 5 és 20 kilométeren. A 3. futó - 5.1 km - Gelencsér Róbert vendéglátós vese transzplantált. 2009-óta Robi világbajnok 200m-en, ezüst és bronzérmes 100 valamint 400 méteren, 4x100 és 4x400m-es váltóval. Európa-bajnok 4x100m váltóval, sprintszámokban pedig többszörös érmes. Az 5. futó - 9.4 km - Zilaj Csaba buszvezető, aki csontvelő átültetett. 2009-től Csaba világbajnok 5000 méteren csapatban és Európa bajnok 4x100m-es váltóban. Többszörös világ és Európa- bajnoki érmes 200, 800, 1500 méteres futásban, valamint 4x100m és 4x400m-es váltóban. A tartalékfutó Janka Sándor, 23 éves felszolgáló. Sanyi 2006-ban az Európa Játékon 16 évesen lett a legeredményesebb magyar ifi sportoló, minden számban aranyérmet szerzett. Azóta is sokszoros világbajnoki érmes 100, 200, 400m-en és távolugrásban is.

A maraton-csapat a szervátültetett atléta válogatott gerincét alkotja. Egész évben együtt készülnek fel a versenyekre. Barátok és egyben szervtestvérek is. Két születésnapot ünnepelnek minden évben a saját és a veseszületésnapjukat, tisztelegve a szervadományozó donorok előtt. Találkozzon velük is október 7-én az 56-osok terén a vese sátorban!
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care