NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanPénzfeldobással döntöttek a szülők gyerekük új veséjéről

2013.03.07

Ritka vesebetegsége miatt az is csoda, hogy él egy brit kisfiú.


Ritka vesebetegsége miatt az is csoda, hogy él egy brit kisfiú. Ahhoz, hogy normális élete legyen, új vesére volt szüksége, amit a szülei biztosíthattak, hiszen mindketten megfeleltek donornak.

A négyéves angol Adam Younis veleszületett nephrosis szindrómában szenvedett, ami gyakorlatilag a vese rossz működését jelenti, magyarán nem végzi kellőképpen a kiválasztást, emiatt sok fehérje kiürülhet a betegből. A lényeg, hogy a fiúnak minél gyorsabban veseátültetésre volt szüksége, amit mindkét szülő önként vállalt, sőt szinte megharcoltak érte.
A donorkérdés kemény vitát szült köztük, amit a feleség anyja zárt rövidre az ötlettel: dobjanak fel egy érmét, döntsön a vakszerencse - írja a velvet.hu a Daily Mail cikke nyomán. "Azért akartam megmenteni, mert én hordoztam őt kilenc hónapig, és én szültem meg. De a férjem is megmentő akart lenni, mivel még az éttermi munkáját is feladta, hogy gondoskodjon róla" – mondta az anya a lapnak.

Adam egyik veséjét még kilenc hónaposan el kellett távolítani, az orvosok akkor azt mondták, 18 hónapnál nem élhet tovább a táplálkozásra is alig képes gyerek. Egy éve azonban túlesett a sorsfordító műtéten, tavaly szeptemberre pedig olyan jól lett, hogy már iskolába is jár.

Forrás: velvet.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care