NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanRákrizikó a fiatalkori túlsúly

2012.01.10

Növeli bizonyos ráktípusok előfordulási esélyét a fiatalkori túlsúly.


A fiatal felnőttként elhízott emberek körében gyakrabban fordul elő emlőrák vagy vesedaganat idősebb korban. Ezt az összefüggést a későbbi súlyvesztés már nem befolyásolja - mutatták az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) elnevezésű óriásvizsgálat adatai. Az Egyesült Államokban összesen 15 762,45-64 éves ember vett részt a kutatásban, melyben mind az egészségi állapotot, mind az életkörülményeket felmérték.

Az ARIC résztvevőit háromévenként vizsgálták meg. Az állapotváltozások adataiból Xuesong Han és munkatársai a vizsgálati alanyok 25 éves kor után végbemenő testsúlyváltozását vetették össze bizonyos daganatos megbetegedések - emlőrák, méhnyálkahártya-daganat, vastagbél-, vese-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőrák - megjelenésével.

Eredményeik szerint e rosszindulatú daganatfélék előfordulása a 25 esztendős korban mért testsúlyhoz képest - a testtömegindex öt egységnyi növekedése esetén - átlag kilenc százalékkal növekedett. Azok, akik 25 évesen kövérek voltak, bárhogy is változott a testsúlyuk később, ötször nagyobb eséllyel kaptak nyelőcsőrákot, mint a huszonévesen normál súlyúak. "A rák lassú, krónikus betegség és ez a vizsgálat arra utal, hogy a korai felnőttkor kritikus időszak lehet az élet későbbi időszakában a rosszindulatú daganatok kifejlődésére" - mondta a vizsgálat vezetője. A nagy érdeklődést kiváltó adatokat az Amerikai Rákkutató Intézet konferenciáján ismertették.
Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care