NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanRejtélyes veseelégtelenség szedi áldozatait

2016.04.06

Aggasztó, ismeretlen eredetű vesebetegség ütötte fel a fejét India déli vidékén.


A forróság és a kiszáradás miatt munkaköri ártalom lehet az indiai, latin-amerikai és egyiptomi földeken dolgozók körében a vesebetegség. A kutatók egyelőre csak találgatják az okokat - számolt be a világsajtó a Science nyomán.

Aggasztó, ismeretlen eredetű vesebetegség ütötte fel a fejét India déli vidékén. A térség fő megélhetési forrását az agrárium adja; a helyiek jó része a kókuszpálma-ültetvényeken, a kesudió- és rizsföldeken dolgozik. A szegény parasztok többsége szinte soha nem megy orvoshoz, de az utóbbi időben egyre többen jelentkeztek vesebántalmakra jellemző panaszokkal – idézte a hiradó.hu.

Súlyos állapotban kerülnek elő, sokan azonnali dialízisre szorulnak, mások rövid időn belül meghalnak.

Bár nincsenek pontos adatok a gyenge egészségügyi ellátásáról ismert régióban, a lakosság akár 15-18 százalékát is érintheti a különös betegség – írja a szaklap helyi orvosokra hivatkozva.

A jelentések mindenesetre kétségbeejtőek: Ándhra Prades tartomány egyik településén, a 3270 lakosú Balliputtuga faluban 126 özvegyasszonyt számoltak össze, akik férjüket veseelégtelenség miatt veszítették el.

A kór ráadásul olyan embereknél alakul ki, akiknél a két legfontosabb hajlamosító tényező egyikét sem találják: nincs magas vérnyomásuk és nem cukorbetegek

Forrás: hiradó.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care