NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanRejtőzködő vesekövek gyermekkorban

2015.06.30

A kisméretű kövek nem mindig okoznak jellegzetes panaszokat, így nem könnyű felismerni a valódi problémát.


Gyerekeknél is mind gyakrabban fordul elő a vesekő, aminek oka a túlzott sófogyasztás – például a gyorséttermi menük révén. Sok gyerek kevés folyadékot iszik és nem mozog eleget, ez is hozzáárulhat a betegséghez. Az anyagcserezavar szintén közrejátszhat a vesekő kialakulásában. A kisméretű kövek nem mindig okoznak jellegzetes panaszokat – késszúrásszerű hasi görcsöket, derékfájdalmat, fájdalmas vizelést –, így nem könnyű felismerni a valódi problémát. Viszont a visszatérő húgyúti fertőzések jelezhetik a bajt – idézte dr. Kövi Ritát, a fővárosi Ultrahang Központ gyermekradiológusát a Szabad Föld Online .

A felnőttek körében is komoly gond a vesebetegség, mely minden tizedik magyart érint – figyelmeztet dr. Reusz György, a Magyar Nephrológiai Társaság elnöke. Az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbaj egyúttal a vesebajra is hajlamosít. Az egészséges, átlagosan aktív felnőttnek naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot – lehetőleg tiszta vizet – kell innia, míg lázas betegség idején vagy kánikulában ennél is többet.

Forrás: Szabad Föld Online
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care