NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanRekordot döntött a transzplantációs klinika

2014.10.10

Idén októberig már több átültetést végeztek, mint tavaly összesen a Semmelweis Egyetem klinikáján.


2014. július 1. és október 1.-e között – a nyári szabadságolások ellenére – összesen 103 transzplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, amely az előző évek hasonló időszakában végzett szervátültetések szinte kétszerese. A klinikán vese, máj és hasnyálmirigy átültetéseket végeznek. Idén eddig összesen 246 transzplantáció volt, míg 2013-ban egész évben 241, 2012-ban összesen 188 - számolt be róla az intézmény a honlapján.

Dr. Máthé Zoltán a klinika igazgatója kiemelte, hogy augusztusban rekordot döntöttek: három nap alatt 18 szervet ültettek be, ebből három esetben kettős szervbeültetést végeztek. Egy beteg májat-vesét, két beteg pedig hasnyálmirigyet és vesét kapott. A 15 páciens gyógyultan hagyta el a klinikát.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, amelynek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

A beavatkozások megnövekedett számának hátterében az Eurotransplanthoz való csatlakozás mellett szerepe van annak az új szemléletnek, amit pár hónapja vezettek be a klinikán. Ennek lényege a „személyre szabott" donáció, vagyis minden egyes szervet és minden egyes várólistán szereplő beteg leleteit, eredményeit személyre szabottan kell elemezni, egyeztetni és ennek tükrében lehet dönteni a műtétéről.

Dr. Máthé Zoltán igazgató fontos céljának tartja, hogy a sikeres nyugat-európai mintáknak megfelelően kiterjessze a transzplantációkhoz szükséges donor kritériumrendszereket a szervbeültetéseknél. A megnövekedett donációs aktivitás mellett a beültethető szervek túlnyomó többsége magyar donorokból származik. „Célunk az Eurotransplant keretében is az, hogy a hazai donorokból származó szervekkel minél több betegen itthon tudjunk segíteni." – jelentette ki.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Tovább nőttek a szervátültetésre várók esélyei Magyarországon
Tovább nőttek a szervátültetésre várók esélyei Magyarországon azzal, hogy 2013 július 1-én teljes jogú tagként csatlakoztunk - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár. Most már nem csak a magyar kórházakból, hanem Európa 1600 kórházából várhatunk megfelelő szerveket, tette hozzá. Annak eredményeként, hogy most már a magyar transzplantációs szakemberek is tudnak az Eurotranszplant országokba szervet juttatni 132 magyar beteg kapott valamilyen szervet. A legtöbben - 98-an - vesét, májból 19, szívből 15 érkezett. A csatlakozás óta 269 szervet adományoztunk, ebből a legtöbb – 107 – vese volt, májat 68-an, szívet 28-an kaptak, egy beteg pedig hasnyálmirigyet kapott. Elmondhatjuk, hogy a csatlakozásnak köszönhetően az elmúlt évben az Európai Unió alsó régióiból elértük az Európai Unió átlagát a szervátültetés tekintetében - mondta Zombor Gábor a kormany.hu-nak a vele készült interjúban, amelyet itt olvashat el és nézhet meg videón

Forrás: kormany.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care