NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanRendbe jött az élete, miután barátjának adta a veséjét

2014.07.07

Nem telik el úgy nap, hogy ne beszélnének egymással, és persze mindenben számíthatnak a másikra.


Zsoldos Péter (29) és Vargha Tamás (39) között a barátság mellett fél évvel ezelőtt született egy másik, igazán életre szóló kötelék: Peti vesedonorja lett Tominak - írta a Blikk.

– Szerencsére mára mindketten felépültünk, és nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy makkegészségesek vagyunk. Sőt! Tomi mára hízott hét kilót is, majdnem teljesen visszanyerte a régi formáját! – újságolta vigyorogva Péter. – Egyetlen percig sem bántam meg, hogy önként vállalkoztam a beavatkozásra, hisz így életben maradt egy zseniálisan jó ember, aki most, a működő vesével a testében, nyugodtan nevelheti tizenegy éves kisfiát – tette hozzá elérzékenyülve a fiatalember.

– Régóta dédelgettem egy álmot: jó lenne saját lábamra állni, és beindítani egy vállalkozást. Örömmel jelenthetem, hogy mostanra ez is sikerült: a napokban nyílt meg a Tuti Autómosó itt, Debrecenben – büszkélkedett Tomi, az újsütetű üzletember, aki elárulta, hogy azért más is megváltozott a műtét óta az életében. – Hát igen, a kórházból kijőve rám talált a szerelem is – kacsintott szemérmesen, ám a bimbódzó románcról egyelőre nem akart többet elárulni.

Magyarországon nemcsak vérrokonok, de barátok is adhatnak egymásnak szervet. – Ezt külön kell kérelmezni, majd egy etikai bizottság előtt igazolni, hogy a donor és a befogadó lelkileg közel áll egymáshoz – mondta el korábban a Blikknek Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs irodájának igazgatója.

Forrás: Blikk. Online
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care