NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

Vese Világnapi programok az országban

Sajtóközlemény a Magyar Nephrologia Emléknapja alkalmából

2013.03.25

2013. április 12-én 11.00 órakor megemlékezés a Fiumei uti Nemzeti Sírkertben, Korányi Sándor sírjánál.

A Magyar Nephrologia Emléknapján, Korányi Sándor belgyógyász professzor halálának évfordulóján, 2013. április 12-én 11.00 órakor a Magyar Nephrologiai Társaság és a Magyar Korányi Társaság közös megemlékezést tart, a fiumei úti Nemzeti Sírkert Panteonjában, a hazai modern nephrologia úttörőjének sírjánál.

A megemlékezésen Prof. Dr. Reusz Györgynek, a Magyar Nephrologiai Társaság elnökének köszöntőjét követően, beszédet mond Prof. Dr. Szatmári Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Korányi Társaság elnöke, valamint Prof. Dr. Rosivall László Széchenyi–díjas egyetemi tanár.

Korányi Sándor úttörő volt az idült vesebetegség es veseelégtelenség klinikai diagnosztikájának kidolgozásában. Felismeréseit ma már tankönyvi szintjen idézik, a modern nephrologia egyik megalapítójának tekintik. Az ünnepségnek különleges aktualitást ad az a tény, hogy a nephrologiában idén mérföldkő lesz Magyarország teljes jogú csatlakozása az Eurotransplant szervezethez, ami egyrészt újabb lökést ad a minőségi ellátás fejlesztéséhez, másrészt lehetőséget ad a visszatekintésre is, mert a nagy elődök munkája nélkül mindez nem válhatna valóra.

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a média munkatársainak rendelkezésére áll:
Prof. Dr. Radó János
Tel.: 06 30 251 6461
E-mail: janosrado@t-online.hu

Megtisztelő részvételükre számítunk!
Köszönettel és üdvözlettel,
Prof. Dr. Reusz György
a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke

Dr. Kárpáti István
a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára

Prof. Dr. Radó János
a Magyar Nephrologiai Társaság Történeti Bizottságának elnöke

Háttér

A Nobel-díjra is felterjesztett kiváló magyar belgyógyász és vesetudós Korányi Sándor közel 70 éve halott, de generációkon át ihletője sok nemzetközi hírnévre szert tevő magyar orvos pályafutásának. Érdemes volt tehát arra, hogy tavaly a Magyar Nephrologia Első Emléknapján megünnepeljük, és hogy idén is folytassuk ezt a hagyományt a Nemzeti Sírkertben, Korányi Sándor sírjánál.

Korányi Sándor orvosi diplomájának megszerzése után apja, Korányi Frigyes belgyógyász professzor klinikáján lett tanársegéd. A lexikonok tanúsága szerint a legkülönbféle tudományterületek izgatták, 1901 és 1907 között belgyógyászati diagnosztikát és idegkórtant adott elő, 1909-től 1936-ig a III. sz. Belklinika egyetemi tanára, iskolateremtő igazgatója volt. A belgyógyászat számos területével foglalkozott: a szív ritmuszavarainak kórtanával, a cukorbetegséggel, a vörösvérsejtszám szaporodásának mechanizmusával, a hastífusz gyógyításával, gerontológiai problémákkal, azonban elsősorban a vesepatológia nemzetközi hírű szakértőjeként tartották számon. Ő határozta meg elsőként a veseelégtelenség fogalmát, több, máig érvényes felismerését tartja számon a tudománytörténet. Sokat foglalkozott a tuberkulózissal; az első világháború idején megszervezte e hazai népbetegség tömeges, szanatóriumi gyógyítását. A gyógyászatban az elsők között hangoztatta a fizikai-kémiai módszerek fontosságát. Modern szemléletmódja évtizedekre meghatározta a magyar belgyógyászat fejlődését.

Korányi megrendíthetetlenül hitt a tudomány fejlődésében, elvetette a terápiás nihilizmust ez is lehetett a Korányi-iskola és a Korányi család által alapított 70 évig működő klinika sikerének titka. Ez a klinika volt ugyanis az első Magyarországon például az inzulinkezelés bevezetésében (1926), az EKG diagnosztikus felhasználásában, a gyomor-bélrendszeri endoszkópia bevezetésében, a diabeteses krízisállapotok anyagcsere-őrzőben történő, protokoll szerinti ellátásában, az első csontvelő transzplantáció elvégzésében, a művese-kezelés bevezetésében.

Méltán kapta Korányi nevét a Semmelweis Egyetem klinikumának évtizedek óta legnagyobb fejlesztési projektje is.

Fresenius Medical Care Diaverum B. Braun Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége