NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSikerrel zárult a vesedaganat-kutatás

2014.06.10

Korán és pontosan kimutathatják a vesedaganatokat egy új radioaktív izotópos vegyületettel.


Új fegyver kerül a rák ellen küzdő orvosok kezébe. Két és fél éves kutatómunka után előállították a vese és a vizeletelvezető rendszer funkcionális, traumatikus és onkológiai betegségeinek kimutatására szolgáló gyógyszert. Ezzel nemcsak a megbetegedés okát tudják diagnosztizálni, de a választott kezelés eredményessége is nyomon követhető. A teljes költségvetés 60 százalékát, 157,6 millió forintot az Európai Unió finanszírozott.

A Medi-Radiopharma Kft. bátonyterenyei kutató-fejlesztő laboratóriumában zajlott a kutatómunka, amelynek eredményeként radioaktív izotópos vegyületet hoztak létre. Az előállított készlet segítségével az orvosok a korábbinál hatékonyabb képet alkothatnak a betegség fajtájáról, természetéről, és nyomon követhetik a gyógyulás folyamatát is.

A RenoScint fantázianéven előállított készítményt az emberi alkalmazás engedélyeztetése előtt daganatos veseelváltozásban szenvedő patkányokon és kutyákon próbálták ki.

A kedvező eredmények után előkészítették a gyógyszer regisztrációjához szükséges dokumentumokat. Ezeket egyszerre öt európai országban nyújtják be az illetékes hatóságokhoz.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care