NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSok beteg előgondozás nélkül kerül dialízisre

2016.12.05

sok beteg későn, előzetes gondozás nélkül, rosszabb állapotban és rosszabb esélyekkel kerül dialízisre.


Magas növekedési üteme – bár ez az utóbbi években több országban is megállt – és lakosságon belüli jelentős aránya miatt az idült vesebetegséget „csendes járványnak” is nevezik. Tolna megye egyetlen nephrológiai szakrendelésén, Szekszárdon 2015 végén 1053 beteg gondozását látták el, tudta meg a teol.hu dr. Amma Zoltántól, a szekszárdi dialízisközpont orvosigazgatójától.

Az alapbetegségek tekintetében dominálnak az úgynevezett civilizációs betegségek: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek. Kisebb részt képviselnek az elsődleges kórképek, a veleszületett vesebetegség, gyulladásos, vagy egyvesés állapot.

Vesebeteg-gondozásra akkor van szükség, ha elsődleges vesebetegség áll fenn, vagy a bármely okból csökkent veseműködés esetén nagy a rosszabbodás esélye. Erről akkor beszélnek, ha a vizelet fehérjetartalma nagymértékben nő, illetve 30 százalék alá csökken a vesék kiválasztó képessége. Amennyiben megállapítják, hogy egy beteg esetében ez a helyzet, nephrológiai gondozásba veszik, rendszeresen ellenőrzik az állapotát. Megkapja azokat a kezeléseket, amelyek az állapotának romlását lassítják, illetve felkészítik a várható dialízisre.

Komoly problémát jelent, hogy sok beteg későn, előzetes gondozás nélkül, rosszabb állapotban és rosszabb esélyekkel kerül dialízisre – hangsúlyozta dr. Amma Zoltán.

Magyarországon a legaktuálisabb statisztikák szerint 2004 és 2013 között 8096-ról 12.011-re nőtt a dializált betegek száma, majd csökkenés kezdődött, 2014-ben már csak 11.815 beteg szorult vesepótló kezelésre.

Tolna megyében vesepótló kezelésben a B. Braun Dialízisközpontban jelenleg 108 beteg részesül, ebből 24 hasi és 84 vértisztító kezelésben részesült. A vesebetegek, illetve a dialízisre szorulók között az idősebb korosztály képviselteti magát nagyobb arányban, de az utóbbi évek tapasztalata szerint az átlag életkor egyre csökken. A dialízisközpontban kezeltek között a legfiatalabb 19, a legidősebb 87 éves. Dialízissel, az orvosi előírások betartásával transzplantáció nélkül is kitolható a várható élettartam. A központ jelenleg legrégebbi betege immár több mint 17 éve jár dialízisre. A páciensek általában nem a vesebetegségben hunynak el, hanem az egyéb társuló kórok miatt vesztik életüket.

Forrás: teol.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care