NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSpórol az állam a beteg gyerekeken is

2013.07.24

Egy családorvos szerint a hatóságnak egy vese is vese.


Egy vesével él a 8 éves Zoé, emiatt édesanyja gyest és magasabb családi pótlékot kapott – eddig. Zoéról születése után nem sokkal kiderült, hogy ciszta van az egyik veséjén, műteni kell. Kivették az egyik veséjét, azóta így él. Speciális diétán volt sokáig, nagyon legyengült, nehezen tudtuk ráncba szedni – meséli a 8 éves kislány nagyapja, Pesti Imre. Zoé később kezdte az iskolát, most megy második osztályba, segítség kell neki a tanulásban. Édesanyja a beteg gyerek után emelt családi pótlékot és gyest kapott, mivel két gyereket nevel, 66 ezer 350 forint volt az ellátása – eddig - írta a Délmagyarország Napilap.

Májustól 29 ezer 600 forintot kap, gyest pedig egyáltalán nem. Nemcsak ez a 27 ezer forint hiányzik a család kasszájából, hanem legalább 50-60 ezer forint. Hiszen a magasabb családi pótlék és gyes mellett járt 90 százalékos utazási kedvezmény a felnőtt kísérőnek, közgyógyellátást és tankönyvtámogatást is kaptak. Ezt most mind elvesztették.

Az ellátásokat folyósító Magyar Államkincstár a szülő meghatalmazásával sem ad tájékoztatást a sajtónak a konkrét ügyről. A lap általános kérdéseire leírták az ügymenetet, vagyis hogy szakorvosi igazolásra adják ezeket az ellátásokat az orvos által megadott időpontig. Két hónappal a jogosultság lejárta előtt levélben tájékoztatják az ügyfelet arról, hogy ha a gyerek állapotáról nem küldenek újabb orvosi igazolást, automatikusan megszűnik a gyes, és az alap családi pótlékot folyósítják.

Tartósan betegnek, illetve súlyosan fogyatékosnak az a gyerek minősül, aki a jogszabályban felsorolt betegség miatt fokozott vagy állandó felügyeletre, gondozásra szorul. Ilyen többek között az emésztőrendszeri, vese-, anyagcsere- és légzőszervi betegség. Pesti Imre úgy véli, a veleszületett vesefejlődési rendellenesség beletartozik a vesebetegségek kategóriájába. A család fellebbez a döntés ellen, orvosszakértői vizsgálatot kér.

Egy névtelenséget kérő családorvos szerint a választóvíz nem a diagnózis, mert az nem elég. Tartós betegek és súlyos fogyatékosok közül is csak a legsúlyosabb esetek kaphatnak emelt ellátást, ha egyébként a gyógykezelésük megoldott, akkor nem jár nekik. Például a Zoéhoz hasonlóknál, könyörtelenül hangzik, de egy vese is vese. Elvehetik a magasabb ellátást. Magyarázatul a szakember hozzátette, olyan ez, mint a rokkantak felülvizsgálata. Voltak szabálytalanságok a rendszerben, de az új rendelkezések nyomán olykor a gyereket is kiöntik a fürdővízzel.

Forrás: delmagyar.hu.


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care