NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanSzalamanov Zsuzsa és egy veseriadó története

2016.11.04

Többet dolgozik, mint valaha, és olyan dolgokra is képes, amiket sosem gondolt volna.


Az egészséges ember egyfajta boldog felhőtlenségben él. Hiába tudja az eszével, hogy bárkivel bármikor történhet valami, ez megmarad csupán gondolatnak. Szalamanov Zsuzsa 1992-ig szinte azt sem tudta, hol van a veséje. Egy mandulaműtét és két szülés szerepelt összesen a „kórlapján” - írta a Nők Lapja az Élettörténetek sorozatának legújabb cikkében.

Aztán történt valami, ami megváltoztatott mindent. Súlyos beteg lett, dialízisre járt, veseátültetésen esett át. Ennek több mint húsz éve. Ma a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke, többet dolgozik, mint valaha, és olyan dolgokra is képes, amiket sosem gondolt volna. Például világcsúcsot úszott… Amíg aztán nem történik valami. A Nők Lapja e heti számában Szalamanov Zsuzsanna élettörténetét olvashatják.

A tünetek közvetlenül azután jelentkeztek, hogy Zsuzsa lánya, akivel különlegesen szoros kapcsolatban volt és van a mai napig, kiment Amerikába, hogy ott járjon egyetemre. Egy nap a munkahelyén rosszul érezte magát. Hazament, a barátnője vitte kórházba. Onnan már nem engedték haza. Rövidesen az intenzív osztályra került, négy hónapig ott is maradt.

– Volt három szívinfarktusom, tüdőembóliát kaptam, megvakultam a bal szememre, kivették a lépemet, és leállt a veseműködésem… Egy nagyszerű doktornő jött rá, hogy mindezt egy autoimmun betegség okozta. Elkezdődött a dialízis, hetente háromszor négy órát töltöttem a gépen. Az is eltartott egy darabig, amíg eldőlt, egyáltalán transzplantálható vagyok- e, nem támadja-e meg a betegség az új vesét. Mikor kiderült, hogy felvehetnek a listára, a betegtársak azt mondták, öt-tíz évig kell várni a vesére... A teljes írás a hetilapban.

Forrás: vesebetegség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care